Innersdijk ontvangt bijdrage van Nationaal Ouderenfonds voor inrichting patio’s

GRONINGEN - De locatie Innersdijk van Zorggroep Groningen heeft een bijdrage ontvangen van €1000,- uit het Fonds Ab Laane voor het opnieuw inrichten van haar patio’s.

Het Fonds Ab Laane is ondergebracht bij het Nationaal Ouderenfonds en speciaal bedoeld om het welzijn van ouderen in zorginstellingen te ondersteunen. De patio’s op Innersdijk zijn opnieuw ingericht binnen het project omgevingszorg dementie. Op donderdag 7 juni worden de patio’s formeel geopend voor cliënten, familie en andere genodigden.

Project omgevingszorg dementie

Met het project omgevingszorg dementie beoogt Zorggroep Groningen een zoveel als mogelijk herkenbare omgeving te creëren voor bewoners met dementie. Voorbeelden hiervan zijn het camoufleren van deuren die niet voor bewoners toegankelijk zijn met een natuur- of boekenkastafbeelding en het creëren van beleefplekken: zoals een natuurbeleefplek, een bioscoopje met films van vroeger of een moederhoek. Ook het creëren van een prettig buiten maakt hier onderdeel van uit.

Patio’s Innersdijk

Innersdijk is eind 2011 verhuisd van Beijum naar een tijdelijke huisvesting in Ten Boer. Op Innersdijk bevinden zich drie afdelingen voor bewoners met dementie. Niet alle bewoners zijn in staat zelfstandig van de afdeling af te gaan om te genieten van de buitenlucht. Zorggroep Groningen vindt het belangrijk dat ook deze bewoners, die wonen op een gesloten afdeling, zelfstandig naar buiten kunnen. Tot voor kort was dit enkel mogelijk via de balkons. Daarom zijn de twee patio’s die grenzen aan de gesloten afdelingen ingericht als belevings- en activeringstuin. De patio’s zijn opnieuw bestraat, voorzien van beplanting en verhoogde bloembakken met kruiden. Hierdoor kunnen bewoners vanaf de afdeling op een veilige manier zelfstandig naar buiten en zelfstandig, met familie of via een activiteit bezig zijn met groenactiviteiten. Via de geplaatste verhoogde aardbeiengoot kunnen bewoners zelf verse aardbeien plukken. Een vrije toegang tot de buitenruimte verhoogt niet alleen de mobiliteit, maar vermindert ook onrust en bevordert een natuurlijk dag- en nachtritme. Met de bijdrage van het Fonds Ab Laane/Nationaal Ouderenfonds is het mede mogelijk gemaakt deze veranderingen te realiseren.