Exposities Hoornse Meer en Margriet Stegmeyer deze zomer in Wall House #2

GRONINGEN - Het zomerseizoen in Wall House #2 opent met twee nieuwe exposities: Hoornse wijk in beeld, in samenwerking met de gemeente Groningen, en Love the idiots van beeldend kunstenaar Margriet Stegmeyer.

Zaterdag 9 juni is de opening. Vanaf 12 uur is iedereen welkom om de tentoonstellingen te bekijken.

Wall House #2 ligt aan de rand van de wijk Hoornse Meer in de stad Groningen. De tentoonstelling Hoornse wijk in beeld toont hoe deze wijk is opgebouwd, welke plannen vooraf gingen aan de uitvoering en benadrukt het unieke aspect van de wijk. Zo werden de oevers zo min mogelijk bebouwd om het water zo maximaal mogelijk te beleven.

De sociale woningbouw uit de jaren 30 diende als inspiratie. In tegenstelling tot de eerste plannen werd er uiteindelijk gekozen om de sociale huurwoningen op de beste plekken te bouwen. Niet in de eerste plaats individuele woningen, maar bouwblokken met meerdere woningen. Gerenommeerde architecten hebben bijgedragen aan het ontwerp van de wijk: Roelf Steenhuis/Mecanoo architecten, Karelse Van der Meer (nu De Zwarte Hond), Geurts en Schulze Architecten en Thomas Müller, die ook nauw betrokken was bij de bouw van Wall House #2. Voormalig stadsarchitect Maarten Schmitt geeft tijdens de opening van de tentoonstelling op zaterdag 9 juni een toelichting op de tentoonstelling.

Margriet Stegmeyer

Love the idiots is een textiele beeldengroep van kunstenaar Margriet Stegmeyer (1965). De beelden zijn gemaakt in haar voormalige atelier, het Noordelijk Sanatorium in Zuidlaren. Stegmeyer heeft zich laten inspireren door de sfeer van het sanatorium die nog in het atelier hing. De menselijke emoties staan centraal. De beelden hebben zowel menselijke als dierlijke kenmerken en het lijkt of hun binnenwereld zich naar buiten heeft gekeerd.

Tijdens de opening op 9 juni zal Margriet Stegmeyer haar expositie toelichten.

Hoornse wijk in beeld en Love the idiots zijn tot en met 2 september 2018 te bezoeken in Wall House #2.

Wall of Fame

Fotograaf en tevens programmeur van Wall House #2 Gea Schenk (1970), zelf woonachtig in de wijk Hoornse Meer, haalt buurtbewoners naar het gebouw door ze te portretteren. Dit leverde al ruim honderd portretten op, die allemaal worden getoond aan de ‘Wall of Fame’ in de entree van Wall House #2. Ook deze zomer wordt de expositie Buren_9728 voortgezet met nieuwe portretten.

Wall House #2

Wall House #2 is het meesterwerk van John Hejduk (1929-2000), een van de meest invloedrijke moderne architecten. Hij ontwierp Wall House #2 al in 1973, als recreatiewoning. Het gebouw is een bezienswaardigheid, met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen.

Toegang gratis

Het gebouw is tot en met 28 oktober 2018 elke zaterdag en zondag geopend van 12 tot 17 uur. De toegang is gratis. Buiten openingstijden is Wall House #2 te bezoeken op afspraak.

Adres: A.J. Lutulistraat 17, Groningen. Meer informatie op groningermuseum.nl/wallhouse