Wethouder De Rook opent Dag van de Bouw bij Groninger Forum

GRONINGEN - De dertiende editie van de Dag van de Bouw vindt plaats op zaterdag 2 juni. Zo’n 130 bouwbedrijven in heel Nederland stellen tussen 10.00 en 16.00 uur hun bouwplaats gratis open voor publiek.

Voor het noorden van het land is de openingslocatie het Groninger Forum. Wethouder Verkeer en Cultuur Paul de Rook van gemeente Groningen opent daar de Dag van de Bouw op de bouwplaats. U bent van harte uitnodigd om bij de opening aanwezig te zijn.

Het thema van de Dag van de Bouw dit jaar is De Bouw Maakt Het Mogelijk. Het Groninger Forum is een voorbeeld van De Bouw Maakt Cultuur Mogelijk. Het Groninger Forum wordt een spectaculair, voor iedereen toegankelijk gebouw van tien verdiepingen. NL Architects tekende het ontwerp. Het Groninger Forum is straks zeven dagen per week geopend en brengt een keur aan (inter)nationale exposities, films, documentaires, debatten, literaire evenementen, talkshows, presentaties en manifestaties over de wereld van nu. Naast de bibliotheek en de filmzalen herbergt het Groninger Forum ook het Nederlands stripmuseum en de VVV-winkel. Op de bovenste verdieping komt een skylounge met restaurant en een dakterras met uitzicht over de historische binnenstad. In 2019 opent het Groninger Forum de deuren voor het publiek.

Openingshandeling

Vanaf 9.30 uur worden gasten op de bouwplaats ontvangen op zaterdag 2 juni. Om 10:00 uur wordt de openingshandeling uitgevoerd door de Groningse wethouder van Verkeer, Sport en Cultuur Paul de Rook. Na zijn openingswoord gaan de poorten van het terrein open en lopen de genodigden als eerste de vaste looproute die over vier verdiepingen is uitgezet over de bouwplaats en die zonder gids kan worden gevolgd. Het aanwezige publiek kan hier direct bij aansluiten.

Op de route staan diverse medewerkers van BAM die toelichting geven over het project en vragen kunnen beantwoorden. Ook zijn er medewerkers aanwezig van de diverse culturele instanties die zich straks in het Forum zullen gaan vestigen en die kunnen vertellen over de toekomstige functie van het gebouw. Op diverse plekken zijn QR-codes te vinden die die bezoekers met hun smartphone kunnen scannen voor dwarsdoorsnedes van het gebouw en verdere toelichting.

Innovatiekracht

De innovatiekracht van de bouwsector is goed zichtbaar tijdens de Dag van de Bouw. Bouwend Nederland organiseert De Dag van de Bouw opnieuw met vier partners: VN Constructeurs, Aannemersfederatie Nederland, Uneto-VNI en Dag van de Architectuur. Dat laat goed zien wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van huizen, wegen, ziekenhuizen, stadions en alle andere gebouwen en infrastructuur in Nederland. Onderwijs, zorg, natuur, recreatie, wonen en transport: de bouw maakt het mogelijk!

Bezoekers van de Dag van de Bouw krijgen rondleidingen op bouwplaatsen die gewoonlijk gesloten zijn. Ze kunnen constructies van dichtbij bekijken en op veel plaatsen door een VR-bril het toekomstige bouwwerk bekijken. Op sommige locaties worden daarnaast extra activiteiten georganiseerd zoals optredens, demonstraties en speurtochten voor kinderen.

Meer informatie over alle projecten in provincie Groningen (en daarbuiten) is te vinden op www.dagvandebouw.nl.