Be Quick 1887 op herkansing

GRONINGEN - Eerst Gemert verslaan, daarna de winnaar van het duel Silvolde-Goes en Be Quick 1887 is verzekerd van nog een jaar Derde Divisie. Zo niet, verliest het Noorden verder terrein op topamateurniveau.

Nederland telt ruim 17 miljoen inwoners. Een tiende daarvan woont in de drie noordelijke provincies. In het profvoetbal is het Noorden met vier clubs op een totaal van 38 ploegen keurig naar rato vertegenwoordigd en met drie op de achttien eredivisieclubs op het hoogste niveau zelfs meer dan dat. Maar in de hoogste amateurklasse is geen enkele noordelijke club te vinden. Wel op het een na hoogste amateurniveau, waar dit seizoen in de Derde Divisie met Jong FC Groningen, Harkemase Boys, ONS Sneek, ACV en Be Quick vijf ploegen actief waren. ACV is zaterdag gedegradeerd, Be Quick leek zondagmiddag in het duel met kampioen Jong Vitesse de Assense club achterna te gaan, maar krijgt nog een herkansing dankzij een doelpunt in extra tijd.

Geen treurnis

De ploeg van trainer Kevin Waalderbos bofte dat Jong Vitesse een week eerder de titel al veilig had gesteld. Nadat de Gelderse talenten vrij eenvoudig op een 3-1 voorsprong waren gekomen, waanden ze zich al winnaar. De scherpte verdween uit hun spel. Toen ze in extra tijd de winst alsnog uit handen gaven, leidde dat bij de jonge geelzwarten niet tot treurnis. Integendeel, enkele spelers zochten met lachende gezichten de kleedkamer op. De handhaving van Be Quick ging gepaard met degradatie van Jong De Graafschap. De mensen die in Arnhem over het technische beleid gaan, zullen niet rouwig zijn om het onnodige puntenverlies van Jong Vitesse. Voor Gelders talent is het naar de hoofdklasse gedegradeerde Jong De Graafschap er niet aantrekkelijker op geworden.

Perspectief

Be Quick staat nu voor twee en eigenlijk drie opdrachten. De club moet eerst Gemert en daarna de winnaar van de tweestrijd Silvolde=Goes zien te verslaan, maar dient ondertussen ook de selectie weer op peil te brengen. De ‘Good Old’ raakt namelijk opnieuw diverse belangrijke basisspelers kwijt, onder wie de topschutters Thomas Careman en Daan Driever. De technische leiding heeft nog tot half juni de tijd om kwalitatief goede, ervaren spelers te halen. Alleen vertrouwen op de sterke jeugdopleiding is onverantwoord. Jeugd brengt nu eenmaal niet de broodnodige routine met zich mee. Sommige kandidaat-versterkingen zullen waarschijnlijk afwachten op welk niveau Be Quick volgend seizoen onder de nieuwe hoofdtrainer Steven Wuestenenk (26) actief is. Divisievoetbal spreekt gedreven voetballers nu eenmaal meer aan dan spelen in de hoofdklasse.

Gemert

Be Quick begint de play-offs morgenavond in en tegen Gemert. Zondag is de return op de Esserberg. Gemert was dit seizoen een middenmoter in de zuidelijke hoofdklasse en zou geen al te groot obstakel voor Be Quick hoeven vormen. De Brabantse periodekampioen won veertien wedstrijden en verloor er dertien. Goes (tweede in dezelfde zuidelijke hoofdklasse) en Silvolde (derde in de andere zondaghoofdklasse) zijn waarschijnlijk van een aanzienlijk zwaarder kaliber. Maar zoals de Engelsen zeggen: first things first. En dat zijn de twee wedstrijden tegen Gemert.

Wim Masker.