Lezing Casper van der Veen 'De Kim-dynastie, de Noord-Koreaanse droom?'

groningen - Gaat de ontmoeting tussen Trump en Kim op 12 juni door? Waren we ooit dichter bij een verzoening tussen Zuid- en Noord-Korea?

De Kim-familie regeert al meer dan zeventig jaar met ijzeren vuist over Noord-Korea, maar wat weten we nu eigenlijk echt over dit Aziatische land? Op maandag 11 juni biedt journalist en historicus Casper van der Veen een helder overzicht van de recente geschiedenis van Noord-Korea en een beter begrip van de modus operandi van het huidige bewind. De lezing start om 20.00 uur in het Academiegebouw,  Broerstraat 5, Groningen. 

Noord-Korea is een land dat ondanks armoede en voedseltekorten de internationale gemeenschap bedreigt met kernwapens, langeafstandsraketten en cyberaanvallen. Hier zien we geen onvoorspelbaar, gestoord of irrationeel bewind, maar een machiavellistisch en strategisch calculerend systeem dat alles doet om aan de macht te blijven. De 25 miljoen Noord-Koreaanse burgers zijn geen willoze gehersenspoelde robots, maar mensen met overtuigingen, dromen en ervaringen - net als elders ter wereld. In De Kim-dynastie blijven werkelijk gebeurde absurde situaties niet onderbelicht. Een greep: de ontvoering van een Zuid-Koreaanse topregisseur en -actrice door Kim Jong-il om propagandafilms te maken, hoe een van de Kims zijn recht op de troon verloor door een trip met een vals paspoort naar Tokio en hoe Pyongyang een passagiersvliegtuig opblies in de hoop de Olympische Spelen in Seoul te frustreren. 

Casper van der Veen studeerde af als historicus en werkt sinds 2013 als journalist. Hij schrijft onder meer voor NRC, OneWorld, Literair Nederland en De Correspondent. Hij is gespecialiseerd in Rusland, Noord-Korea en conflictgebieden. Als Noord-Koreadeskundige is hij onder meer te gast geweest bij o.a. Al Jazeera, Jinek, BNR en EenVandaag.

De lezing is georganiseerd in samenwerking met Centre for East Asian Studies Groningen
(CEASG)

Foto-expositie ‘Reading North Korea’ van fotograaf Lambert van der Aalsvoort brengt het studeren, lezen en leren in Noord-Korea in beeld. Van 11 juni tot de zomer van 2019 is deze expositie te zien in de Study Halls van het Harmoniegebouw.