100 jaar De Ploeg te bewonderen op 10 postzegels

GRONINGEN - In 2018 is het 100 jaar geleden dat de kunstenaarsvereniging De Ploeg werd opgericht.

PostNL herdenkt de avant-garde in het noorden van ons land met postzegels waarop kunstwerken van leden van De Ploeg staan. De nieuwe postzegels zijn een ontwerp van Studio Joost Grootens uit Amsterdam.

Op het postzegelvel Honderd jaar De Ploeg staan twintig schilderijen en andere kunstwerken van onder andere Jan Altink, Johan Dijkstra, George Martens, Alida Pott en Jan Wiegers. Werken van deze kunstenaars en andere leden van De Ploeg zijn ook te zien op de grote overzichtstentoonstelling Avant-Garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 in het Groninger Museum. De tentoonstelling is te zien van 26 mei tot en met 4 november 2018.

Jongere kunstenaars

Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. De jongere kunstenaars wilden meer mogelijkheden om hun eigen werk te exposeren. Hoewel De Ploeg als vereniging bleef bestaan – en nog steeds bestaat – ligt haar kunsthistorische betekenis in de jaren twintig. Het zijn daarom vooral kunstwerken uit deze periode die op het postzegelvel Honderd jaar De Ploeg staan.

Veelzijdig en verbonden

In nauw overleg met het Groninger Museum is gezocht naar representatieve werken om op de postzegels af te beelden. “Duidelijk is te zien hoe veelzijdig en creatief de kunstenaars uit die periode waren”, aldus Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL. “En ook hoe sterk het onderlinge contact was. Dat is bijvoorbeeld af te leiden uit de grote hoeveelheid portretten die ze van elkaar maakten.”

Het postzegelvel Honderd jaar De Ploeg telt tien verschillende postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 22 mei verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels, in de museumwinkel in het Groninger Museum en via de website van PostNL. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 - 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.