Bloemist Hans Zijlstra uit Stad wint kwalificatiewedstrijd Fleurop-Interflora World Cup

GRONINGEN - Hans Zijlstra vertegenwoordigt Nederland tijdens de Fleurop-Interflora World Cup 2019. De bloemist uit de stad Groningen won gisteren in Veenendaal de nationale kwalificatiewedstrijd.

In maart zal hij voor de finale afreizen naar Philadelphia, waar bloemendesigners uit de hele wereld om de prestigieuze kampioenstitel strijden.

“Ik ben ongelofelijk blij met deze overwinning”, vertelt Hans Zijlstra. “Het is voor mij echt een droom die uitkomt. Ik vind het een gigantische eer dat ik Nederland op het hoogste podium voor bloemisten mag vertegenwoordigen. Het was een uitdagende wedstrijd. De jury gaf ons ter plekke twee opdrachten en materialen mee. Improvisatie ten top dus. Bovendien was de concurrentie sterk. Het scheelde zo weinig, wat een klasse! Ik kijk al uit naar maart volgend jaar. Binnenkort start ik met de voorbereidingen op het wereldkampioenschap. Die bestaan onder andere uit het maken van een plan van aanpak, het verzamelen van een ondersteunend team en het vinden van sponsoren.”

Pittige opdrachten

Een driekoppige vakjury ontwikkelde de opdrachten en beoordeelde de werken van de bloemisten. Linda Eising, voorzitter van de jury, laat weten: “De deelnemers kregen twee verrassingsopdrachten. Als eerste moesten zij binnen zestig minuten een handgebonden asymmetrisch boeket maken. Eis was dat de vaas en het boeket visueel één zouden zijn. Daarna kregen de bloemisten twee uur de tijd om een architectonisch object te maken op basis van steekschuimblokken. Een object waarin wonen, werken en natuur samensmelten. Twee pittige opdrachten, waarbij we zo veel mogelijk aspecten van de World Cup aan bod hebben laten komen.”

Juryoordeel

De opdrachten werden beoordeeld op idee, kleur, compositie en techniek, volgens het door Florint vastgestelde internationale 100 puntensysteem. Linda vervolgt: “Het was mooi om te zien hoe gedreven alle deelnemers aan de slag gingen. Hoewel iedereen exact dezelfde materialen tot zijn of haar beschikking had, waren de resultaten divers en straalden ze de persoonlijkheid van de kandidaten uit. De bloemisten waren aan elkaar gewaagd en het verschil tussen hen was klein, maar de arrangementen van Hans waren tot in perfectie afgewerkt.”

World Cup 2019

Jeroen de Zwart, algemeen directeur Fleurop Nederland, maakte gisteravond tijdens de algemene ledenvergadering van Fleurop de winnaar bekend en overhandigde Hans de winnaarscheque. “Ik heb het volste vertrouwen in Hans”, laat Jeroen weten. “In Philadelphia staat straks de absolute wereldtop. Nederland hoort daar bij en maakt met Hans aan het roer kans op prijzen. Deze wedstrijd is bij uitstek een moment om te laten zien waar wij als bloemenland goed in zijn.” De Fleurop-Interflora World Cup wordt elke vier jaar georganiseerd. De komende editie vindt plaats van 26 februari tot en met 3 maart 2019. Na twee voorbereidingsdagen barst de strijd los op 1 maart. De deelnemers krijgen in verschillende rondes diverse opdrachten.

Over Fleurop

Fleurop Interflora Nederland is al meer dan 96 jaar (sinds 1921) gespecialiseerd in het verzenden van bloemen, nationaal en internationaal. In Nederland zijn meer dan 1.050 bloemisten aangesloten bij de coöperatie en wereldwijd zijn dat er 40.000, verdeeld over ruim 140 landen. Met de rijke geschiedenis en deskundigheid van de organisatie bedient Fleurop dagelijks zowel de particuliere als zakelijke markt. Fleurop werd door het WUA! al viermaal bekroond met een eerste plaats bij de Performance Scan Bloemen (2013, 2014, 2015 en 2016) en won twee keer de titel ‘Beste Website’ bij hetzelfde instituut. De basis van het succes en het sterke merk van Fleurop zijn de waarden: kwaliteit, service (waaronder ‘same-day-delivery’), samenwerking, eerlijkheid (transparante prijsstelling) en passie voor het vak.