Eredivisie opgefrist

De eredivisie gaat straks prettig opgefrist het nieuwe seizoen in. Fortuna Sittard, De Graafschap en FC Emmen vervangen drie traditionele eredivisieclubs die er beleidsmatig jarenlang een potje van hebben gemaakt: FC Twente, Roda JC en Sparta. Met de aantekening dat bij Roda een kentering ten goede zichtbaar is. De Zuid-Limburgse club raakte dit seizoen niet in paniek toen de resultaten minder werden, gaf trainer Robert Molenaar het vertrouwen en deed nu eens geen gekke tussentijdse aankopen. Roda JC ging na de winterstop steeds beter voetballen, ontliep rechtstreekse degradatie ten koste van FC Twente maar sneuvelde in de play-offs verrassend tegen Almere City.

Minder verrassend was dat FC Emmen na NEC ook Sparta in de play-offs de baas was. Groningse Dick doceert nu eenmaal moderner voetbal dan Haagse Dick. Waar de oud-bondscoach het matige Sparta statisch ‘old school’ voetbal heeft laten spelen, daar zit er bij Lukkien doorgaans veel beweging in het aanvalsspel. Zijn speelwijze laat zich niet vangen in 4-3-3 of 4-4-2. Minpuntje van de Drentse eredivisiedebutant is de kunstgrasmat. Medepromovendi De Graafschap en Fortuna Sittard spelen wel op gewoon gras. Per saldo neemt het aantal kunstgrasclubs in de eredivisie af van zeven naar zes.

Er ligt een interessant voorstel om de promotie- en degradatieregels tussen beide profklassen te veranderen: twee clubs zouden voortaan rechtstreeks moeten degraderen en één of twee zouden zich via play-offs kunnen handhaven. Ere- en eerste divisie zouden ook nog maar uit zestien clubs moeten bestaan. Beide ingrepen komen de spanning in beide profafdelingen ten goede. Het aantal minder interessante middenmootduels neemt dan immers drastisch af. Op 6 juni wordt het ingrijpende voorstel aan de vergadering betaald voetbal voorgelegd.