Buijs gedreven zonder opsmuk

GRONINGEN - In voetbal zijn prestaties uiteindelijk belangrijker dan presentaties, maar hoe Danny Buijs zich vrijdag als nieuwe trainer van FC Groningen presenteerde viel alvast in de smaak.

Buijs sprak zonder opsmuk, was recht voor zijn raap, maar deed dat zonder ongenuanceerd uit de hoek te komen. In Groningse dienst zal de Zuid-Hollander weer moeten leren verliezen, want dat heeft hij in de vier jaar die hij hoofdtrainer is van topamateurclub Kozakken Boys niet veel hoeven doen. Over ruim een maand, op zondag 24 juni, staat Buijs op sportpark De Koepel in Haren voor het eerst met zijn nieuwe selectie op het trainingsveld. De samenstelling van de spelersgroep is voor een groot deel nog onzeker. Zeker is al wel dat FC Groningen opnieuw gaat werken met een kleine kern die tijdens oefencampagne en groepstrainingen wordt aangevuld met een handvol beloften.

Voortborduren

Buijs vertelde vrijdag te willen voortborduren op het voetbal dat FC Groningen in de laatste competitiemaanden speelde. Als aandachtig toeschouwer zag hij toen een positieve wisselwerking ontstaan tussen elftal en publiek. Het zal de nieuwe coach goed uitkomen wanneer een groot deel van de huidige spelerskern blijft. Deyovaisio Zeefuik meegerekend heeft FC Groningen voor komend seizoen voor de eerste selectie inmiddels twintig spelers vastliggen.

Ruggengraat

Trainers bouwen hun ploeg doorgaans van achteren naar voren op. Een goede keeper en een solide verdediging vormen de ruggengraat van elke ploeg. Sergio Padt is een goede keeper, zijn eventuele opvolger moet minimaal dezelfde kwaliteit hebben. Met genoemde Zeefuik, Mike Te Wierik, Samir Memisevic en Django Warmerdam staat de achterste linie al min of meer vast, al diende Amir Absalem zich de laatste maanden aan als een serieuze concurrent voor de positie van linksback en schermde Memisevic vorige maand met belangstelling uit de Bundesliga. Omdat Kasper Larsen en Yoëll van Nieff vertrekken, zal de selectie met een – liefst al wat ervaren – centrumverdediger worden versterkt. De bijna 19-jarige Lars Kramer stroomt weliswaar door vanuit de beloften, maar met slechts drie centrumverdedigers aan de competitie beginnen is onverantwoord.

Middenvelder

Voor het middenveld liggen zes spelers vast: Tom van de Looi, Ludovit Reis, Ajdin Hrustic, Juninho Bacuna, Jesper Drost en de van zijn verhuurperiode terugkerende Ruben Yttergard Jenssen. Een vertrek van Drost en Jenssen is bij de technische staf bespreekbaar – voor beiden dreigt opnieuw een bijrol – terwijl onder meer PSV in de markt zou zijn voor Bacuna. FC Groningen lijkt hoe dan ook ten minste één nieuwe middenvelder te gaan halen.

Spits erbij

FC Groningen heeft met Uriel Antuna, Ritsu Doan, Tom van Weert, Mimoun Mahi, Lars Veldwijk en nieuweling Ahmad Mendes Moreira zes spelers aanvallers onder contract. Een buitenlands vertrek van de transfervrij verklaarde Veldwijk zou ophanden zijn. De lange spits werd een jaar geleden proactief gehaald als vervanger voor Mahi. Maar de Hagenaar bleef. FC Groningen lijkt zich nu opnieuw vooraf te willen indekken tegen een vertrek van Mahi. De naam van Mateo Cassierra (21) van Jong Ajax is al meermalen genoemd. De te huren Colombiaan is geen echte afmaker, maar meer een spits die ook anderen laat scoren.

Talenten

Behalve op versterking van het eerste elftal richt de technische staf zich ook op het aantrekken van spelers voor de drie oudste opleidingsteams. Het betreft zowel afvallers van andere profclubs en amateurtalenten, als binnen- en buitenlandse talenten voor wie een opleidingsvergoeding of transfersom moet worden betaald.

Wim Masker.