’Van dichtbij meegemaakt’

GRONINGEN - Marlieke Oude Weernink doet samen met haar zussen Kathelijn, Rosalien en Anneloes mee aan de Ladiesrun in Groningen zondag 10 juni, waarvan de opbrengst naar Pink Ribbon gaat.

– “Wij hebben zelf van dichtbij borstkanker meegemaakt, want vorig jaar werd bij onze moeder de diagnose gesteld. Een heftige periode en als omgeving krijg je er veel van mee”, zegt Marlieke. “Het heeft ons als gezin nog dichterbij elkaar gebracht.” Gelukkig zijn de vooruitzichten voor moeder positief, geeft Marlieke aan. “Wij als zussen dachten met zijn allen van we willen wat doen voor Pink Ribbon en toen zagen we de Ladiesrun in Groningen voorbij komen.”

Marlieke gaat zelf 10 kilometer hardlopen. “Ik ben altijd al wel een loper geweest en ga ook drie keer per week trainen zodat ik goed voorbereidt aan de start sta. Het is heel bijzonder om dit met mijn zussen te doen, dat je dit samen doet, gezamenlijk aanpakt. Dat je samen kunt trainen en elkaar stimuleren en aanmoedigen. Wij lopen dan tien kilometer, maar de mensen die ermee te maken hebben gaan elke dag het gevecht door.”

Sfeer

Marlieke kijkt uit naar de sfeer die er zal zijn. “Vorig jaar heb ik er wat van mee gekregen. De hele stad was roze toen. Het was prachtig om te zien dat zoveel mensen stilstaan bij de ziekte en de gevolgen daarvan. We willen heel veel geld ophalen en we hopen dat het een supermooie dag wordt met goed weer, vooral voor de toeschouwers.”

Buiten de sponsorloop willen de dames nog meer geld ophalen zodat extra onderzoek mogelijk wordt. “Vanuit Pink Ribbon zijn er handvaten om een actiepagina te maken en dat heb ik gedaan. Ik had hem ’s middags online en promotie gedaan en ook aan mijn zussen gevraagd de pagina te delen. Binnen 4 uur tijd hadden we 800 euro. Dat was overweldigend en we hebben ook veel reacties gehad.” Vrienden, kennis, mensen uit geboortedorp Wierden, van diverse kanten kwamen en komen donaties. De teller staat momenteel op ruim 1400 euro en de actie loopt nog door tot en met 10 juni. De actiesite is hardlopen.voorpinkribbon.nl/team/sportivitiet. “We vonden dat een leuke en pakkende naam.”

“Er wordt al veel onderzoek naar borstkanker gedaan, maar er is nog meer nodig zodat er een nog betere en grotere kans op genezing komt. Dagelijks zijn er nog negen mensen die overlijden aan de gevolgen daarvan en één op de zeven mensen krijgt ermee te maken. Ook mannen hebben het.” Zelf zal Marlieke wel iets eerder aan de bel trekken als ze iets verdachts voelt. “Het is een niet-erfelijke variant dus ik heb net zoveel kans als een ander om het te krijgen.”

Kijk voor meer informatie over de loop op de site www.ladiesrungroningen.nl.

Cindy Houwen.

Gezinsbode maakt een serie van drie verhalen over de Ladiesrun voor Pink Ribbon. Volgende week woenwdag verschijnt deel 2.