Leerlingen spelen voor politicus en bouwen stad

GRONINGEN - Politiek saai? Misschien niet als je zelf de baas bent. Meer dan 150 leerlingen van verschillende basisscholen in Groningen spelen deze week voor politicus.

Dat doen ze in de raadzaal van het stadhuis waar normaal gesproken de echte politici de besluiten over Groningen nemen. Daar bouwen de kinderen hun eigen stad.

Democracity heet het educatieve rollenspel dat de leerlingen spelen. Echte politici, leden van de Groningse gemeenteraad, helpen de kinderen en vertellen over hun eigen ervaringen in de politiek. Met Democracity maken leerlingen op speelse wijze kennis met de lokale politiek en democratische besluitvorming.

Zetels

De leerlingen van zes groepen van vier Groningse scholen doen eraan mee. Het gaat om de De Rietzee (2 groepen), De Starter (2 groepen), Joseph Haydn en Meander (elk 1 groep). Tijdens het spel zitten de kinderen, verdeeld over politieke partijen, op de zetels waar anders raadsleden zitten.

Dan zijn de kinderen de volksvertegenwoordigers van de stad die ze af moeten maken. Er staan alleen nog maar huizen. Maar hoe moet de stad er verder uitzien? Gaan ze voor bedrijven? Of kiezen ze voor groen? Moet er een groot ziekenhuis komen? Of is onderwijs of sport belangrijker?

Het doel van Democracity is als politiek, sàmen een stad bouwen. De kinderen ervaren dat het tijdens het politieke proces in een democratische samenleving om overleg, argumentatie, meerderheid en consensus draait. “We vinden het leuk om zo ook Groningse basisschoolleerlingen al een inkijkje te geven in de lokale politiek”, zegt griffier Toon Dashorst van de griffie van de Groningse gemeenteraad die Democracity organiseert. “Het idee komt ook vanuit de raad zelf. We hopen dat de kinderen zo vroeg interesse krijgen in de gemeente en politiek.”

Gemeenteraadsverkiezingen

In het Groningse stadhuis komen al veel jongeren, zoals studenten van Groningse mbo-instellingen, voor een ontmoeting met raadsleden. “Maar we willen met het spel Democracity ook iets bieden voor basisschoolleerlingen”, zegt Dashorst. “Die mogen straks met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november nog niet stemmen. Maar we hopen ze wel het idee te geven dat politiek minder saai is dan ze misschien denken. En dan zijn ze later, als ze wel mogen stemmen, misschien eerder geneigd om ook echt hun stem uit te brengen.”

Het spel Democracity komt van ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ uit Den Haag.