Wim Masker ‘FC: wel goed thuisseizoen’

GRONINGEN - Nu nog de uitwedstrijd tegen kampioen PSV en voor FC Groningen zit het seizoen erop. Van het thuisseizoen kan de balans inmiddels worden opgemaakt. Die is zo slecht nog niet.

De voor FC Groningen begrippen lage eindklassering – de club wordt twaalfde of dertiende – is vooral te wijten aan de slechte resultaten in uitwedstrijden. Buiten Groningen pakte de ploeg van Ernest Faber en Marcel Groninger in zestien wedstrijden slechts negen punten. Alleen Heracles, Sparta en het gedegradeerde FC Twente deden het in uitwedstrijden nog net iets slechter.

Veel goals

Het publiek kreeg in de zeventien thuiswedstrijden 53 goals te zien, 32 van FC Groningen en 21 van de tegenstanders. Oftewel ruim drie goals per wedstrijd. Alleen het duel met ADO Den Haag bleef doelpuntloos. FC Groningen won in het Noordlease Stadion zeven wedstrijden en verloor er slechts drie: onverdiend van Ajax (1-2) en Willem II (0-1) en kansloos van Feyenoord (0-2). Van de zeven overwinningen was slechts die tegen FC Utrecht (2-1) onverdiend. De 28 punten waren er vijf meer dan vorig seizoen.

Te veel gelijk

FC Groningen speelde in eigen stadion net iets te vaak gelijk. Het gelijkspel tegen het betere PSV (3-3) leverde een bonuspunt op, net als dat tegen Heerenveen (eveneens 3-3) na een 1-3 tussenstand. De 1-1 tegen AZ was verdienstelijk, maar de gelijke spelen tegen Heracles (ook al 3-3, na een 3-1 voorsprong), VVV (1-1), ADO (0-0) en NAC (1-1) stelden teleur. Het FC Groningen van de laatste weken had die wedstrijden waarschijnlijk gewonnen.

Beter voetbal

Want FC Groningen is na de winterstop steeds beter gaan spelen. In uitwedstrijden en in eigen stadion. In de laatste vier thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle, Roda JC, Ajax en Excelsior speelde de ploeg het soort voetbal zoals de trouwe aanhang dat graag ziet: energiek en aanvalslustig. Met het inbrengen van de begaafde Ajdin Hrustic als centrale middenvelder naast de stabiele Tom van de Looi kreeg Juninho Bacuna eindelijk de meer aanvallende rol waarvoor in deze kolommen zo vaak is gepleit. Het komt zijn spel en dat van de ploeg ten goede. Vooral Tom van Weert fleurde er door op. De spits verdubbelde in de laatste zes wedstrijden zijn productie. Hij heeft nu twaalf goals achter zijn naam staan.

Mooi afscheid

Het publiek op de Tonny van Leeuwen Tribune gunde Yoëll van Nieff zondag een prachtig, warm afscheid. De 24-jarige stadjer leverde zelf een mooie bijdrage aan de ruime 4-0 overwinning met twee assists. Behalve Van Nieff en de eveneens afscheid nemende Kasper Larsen kunnen ook Jesper Drost en Lars Veldwijk, ondanks een doorlopend contract, uitzien naar een andere club. Reserve Uriel Antuna denkt zelf aan een vertrek. Hij wil meer speeltijd. De jonge Mexicaanse huurling van Manchester City kwam dit seizoen maar tien keer in actie. De technische leiding van FC Groningen is echter nog niet op hem uitgekeken en wil hem het liefst bij de selectie houden.