Jos Jansen op de Haar rubriek In Stad: ‘Van en voor fotografen’

Al twintig jaar toont Fotogalerie Lichtzone maandelijks foto-exposities in het sfeerrijke pand aan de Oude Kijk in ‘t Jatstraat 36 in Groningen. Afgelopen zondag was de feestelijke afsluiting van de jubileum-tentoonstelling. Sleutelwoord van Lichtzone is ‘laagdrempelig’. Dat kwam goed tot uiting op een van de wanden van de galerie. Daar waren 49 foto’s te zien vast gastexposanten. Iedereen kon afgelopen maand een eigen foto langsbrengen. Op die manier had iedereen de kans om eens met zijn of haar foto in een heuse galerie hangen. En het moet gezegd: het niveau van de inzendingen was prima. De rest van de galerie werd gevuld met werk van de veertien fotografen die Lichtzone samen met een aantal vrijwilligers runnen.

Een van de fotografen is Aeilko Timersma, tevens voorzitter van de club. Hij zegt trots: “Al die jaren is Fotogalerie Lichtzone een leuke plek geweest om dingen uit te proberen. En het is fantastisch dat we maandelijks een nieuwe foto-expositie hebben. Sinds anderhalf jaar hebben we er een stuk of zes nieuwe leden bij. Die geven echt een nieuwe impuls. Ik zou ook niet willen zeggen dat we twintig jaar oud zijn, maar twintig jaar jong. Dat komt mede door de nieuwe mensen. Zij zorgen voor nieuwe dynamiek. We hebben de ambitie om de plek te zijn waar je naartoe kunt als je geïnteresseerd bent in fotografie. We willen een unieke Fotogalerie voor Fotografen worden.”

Een van de nieuwe leden Giulia Leonetti (30) uit Italië. “Ik vind het leuk om bij Lichtzone met andere fotografen in contact te komen en met hen foto’s te bespreken. En het is ook nog een mogelijkheid om mijn Nederlands te verbeteren.”

Sonja de Ridder (43): “Ik kwam 2,5 jaar geleden vanuit Utrecht naar Noord-Drenthe en moest mijn connecties opnieuw opbouwen. Lid worden van Lichtzone bleek voor mij de ideale manier om een nieuw circuit op te bouwen. Je leert er nieuwe fotografen kennen en je kunt hier ook je werk tonen. Het lijkt me interessant als de galerie vaker een fotograaf uitnodigt om een lezing te geven. Of documentaires over fotografen vertoont.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich in het pand van Fotogalerie Lichtzone (Oude Kijk in ‘t Jatstraat 36) de winkel ‘De Vulpenwereld’. Anne van der Woude was tijdens de oorlog eigenaar van de vulpenwinkel. Hij maakte er officiële stempels na voor het verzet. In 1944 werd Anne gearresteerd vanwege zijn illegale praktijken en op 10 april werd hij in Bakkeveen gefusilleerd. Vrijdag om 14.00 en 15.00 uur vertelt Anna van der Molen, coördinator van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, over Anne. Iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Op 4 mei vindt in Groningen het dubbelprogramma ‘Open Joodse Huizen - Huizen van verzet’. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Groningen staat centraal. Zie ook: openjoodsehuizen.nl