Krantenstrip De Rechter is jarig en exposeert

GRONINGEN - Jesse van Muylwijck (1961) tekent de krantenstrip De Rechter, die al 25 jaar elke dag door een paar miljoen lezers wordt gevolgd. In deze strip worden niet alleen ons recht, maar ook vele actualiteiten in Nederland en daarbuiten op de korrel genomen.

Van Muylwijck studeerde in 1985 af als jurist, maar liet een carrière als advocaat schieten om striptekenaar te worden. Met De Rechter combineert hij zijn rechtskennis met zijn tekentalent en zijn gevoel voor humor.

De Rechter is de enige krantenstrip ter wereld die de rechtspraak als onderwerp heeft, en is alleen al wat dat betreft uniek. De rechtbank is een forum waarin conflicten worden beslecht en dat maakt het een ideaal decor voor een strip. Wat de strip nog bijzonderder maakt is dat de tekenaar elke dag op de (vooral Nederlandse ) actualiteit inhaakt, terwijl hij al 13 jaar woont en werkt aan de westkust van Canada, op Vancouver Island. Daar volgt hij het Nederlandse nieuws dat 7700 kilometer verderop plaatsvindt, en reageert er snel op in strips die getuigen van nuchtere humor en rake relativering.

De expositie is in het Nederlands Stripmuseum te zien van 28 april tot en met tot en met 9 september.