Gratis kinderactiviteit en verzetsrondleiding Noordelijk Scheepvaartmuseum

GRONINGEN - Waarom komen mensen in verzet? Op de woensdag in de meivakantie organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum een gratis kinderactiviteit met parallel daaraan een rondleiding in de lopende tentoonstelling ‘Voortdurend verzet! Wat zou jij doen?’.

Op woensdag 2 mei van 13.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar in het museum gratis meedoen aan de kinderactiviteit over verzet. Volwassenen hebben de mogelijkheid om ondertussen een rondleiding bij de verzetstentoonstelling te volgen.

De kinderactiviteit duurt een uur en vindt drie keer plaats op woensdagmiddag: om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Als eerste worden er verhalen over voorwerpen in een verzetskist verteld door een medewerker van het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Zo zien de kinderen echte bonkaarten uit de oorlog en een radio waarmee naar verboden uitzendingen werd geluisterd. Hoe die radio bewaard werd? De eigenaren verstopten deze zorgvuldig in een verbanddoos. Daarna gaan de jongste kinderen de bevrijding vieren, zij knutselen samen bevrijdingsvlaggen. De oudere kinderen gaan als heuse verzetsstrijders aan de slag: zij maken en ontcijferen codeberichten, net zoals dat in de oorlog gebeurde.

Volwassenen die met hun kinderen naar het museum komen, kunnen meelopen met de rondleiding bij de tentoonstelling ‘Voortdurend verzet! Wat zou jij doen?’. De tentoonstelling, een samenwerking met het OVCG, vertelt de verhalen van verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog en geeft ook hedendaagse verzetsmannen en –vrouwen een gezicht. Museummedewerker Antrude Oudman leidt bezoekers rond bij het historische deel van de tentoonstelling. Ze vertelt waarom de geportretteerde mannen en vrouwen in verzet kwamen, hoe het prachtige Scholtenhuis aan de Grote Markt na de bezetting in de oorlog in het ‘voorportaal van de hel’ veranderde, en waarom Groningen het zwaarste stadsgevecht in Nederland had aan het eind van de oorlog. Hoeveel verzet werd er eigen in Groningen gepleegd? Terwijl de kinderen bezig zijn met de activiteit, krijgen ouders verhalen te horen over het Groningse verzet. Natuurlijk mogen niet alleen ouders de rondleiding volgen, maar ook andere bezoekers! De rondleiding wordt net als de kinderactiviteit drie keer gegeven: om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

De dubbelactiviteit vindt plaats op woensdag 2 mei van 13.00-16.00 uur. Voor kinderen is de activiteit gratis toegankelijk, ouders betalen het normale tarief.