Veel belangstelling Donateursavond Stichting Vrienden Groningen Airport Eelde

EELDE - De donateursavond van de Vrienden van Groningen Airport Eelde die op 25 april werd gehouden was druk bezocht en zeer informatief.

De nieuwe commercieel manager van de luchthaven, Bowie Odink, die een half jaar geleden in dienst trad, vertelde gepassioneerd over de meest recente ontwikkelingen op de luchthaven. Groningen Airport Eelde heeft in 2017 een passagiersgroei van 26% gerealiseerd ten opzichte van 2016. Afgelopen jaar hebben 228.000 passagiers gereisd van of naar de luchthaven.  Dit is een nieuw record, nog nooit eerder hebben zoveel personen gebruik gemaakt van Groningen Airport Eelde. De groei is te danken aan een toenemend aantal passagiers dat van en naar Londen en Kopenhagen reist. Ook de vluchten in het zomerseizoen naar zon-zeestrandbestemmingen zijn populair.

Groei

In 2018 verwacht de luchthaven wederom een groei te realiseren. Het aantal vluchten wordt flink uitgebreid. Londen wordt vanaf 26 maart 3x per dag aangeboden, Kopenhagen 2x per dag en München dagelijks. Ook Nice is toegevoegd aan het bestemmingenaanbod en wordt in het hoogseizoen aangevlogen. In het zomerseizoen worden wekelijks 55 vluchten aangeboden.  Dit zijn natuurlijk goede berichten.

Odink vertelde dat er op het terrein van de luchthaven een enorm zonnepanelenpark gepland is. Er zullen maar liefst 77.000 zonnepanelen (20 HA) worden geplaatst. Verder zal er medio 2020 waarschijnlijk een nieuwe terminal gebouwd worden, waarbij het restaurant dichter bij de passagiers komt te liggen.

Op 2 mei verwacht de luchthaven de 100.000e passagier te verwelkomen op de vlucht naar Londen Southend. Er is een nieuwe bestemming. Vanaf november zal ook in de winter naar Antalya gevlogen worden. 

Tenslotte meldde Odink nog dat Harm Post, de voormalig directeur van Groningen Seaports, zich op consultancy basis aan de luchthaven heeft verbonden. Post zal proberen de ontwikkeling van vastgoed op het luchthaven terrein een extra boost te geven.

München

De donateursavond stond in het teken van München waar nu dagelijks vluchten naartoe gaan van Eelde. Bier-ondernemer Jaap van der Weide uit Groningen woonde zes jaar lang in München en gaf een lezing over de stad. De conclusie mag gerust zijn dat een bezoek aan München meer dan de moeite waard is. De aanwezige  donateurs kregen aan het eind van de avond een kortingsbon van maar liefst 50 euro cadeau te besteden bij het boeken van een weekendje München vanaf Groningen.

Prijsvraag

Er was ook een prijsvraag, waarbij het gewicht van een vol koffertje handbagage geraden moest worden. De winnaars waren Ina en Ties Kruyt uit Haren. Zij wonnen twee retourtickets naar München.

Musical Anders

Aan het eind van de avond was er een optreden van de Groningse zanggroep Musical Anders, die een enerverend optreden verzorgde. Allemaal mooie stemmen, zuivere zang en prachtige klassieke musicalnummers.