Groningse eierbal voor koninklijk bezoek

GRONINGEN - Als er iets is dat koning Willem Alexander en Koningin Maxima tijdens Koningsdag in Groningen niet mogen missen dan is het de lokale eierbal.

Op de vraag welke typisch Groningse lekkernij de Oranjes zeker niet mogen missen kwam de eierbal als grote winnaar uit de bus. Dit blijkt uit een onderzoek van Panelwizard onder 1000 inwoners van de provincie Groningen, in opdracht van de Staatsloterij naar de voorbereidingen op Koningsdag 2018.

Vier op de tien inwoners vindt dit dé lekkernij die past bij het bezoek aan de stad Groningen. De Groninger eierbal, een gepaneerd ei in ragout die wordt gefrituurd, belandde vorig jaar op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed. Deze snack wordt vele malen meer aangeprezen (38%) dan bijvoorbeeld de bekende graanjenever (6%) of een Groninger droge worst (12%). Ook de alom gewaardeerde Groninger mosterdsoep redt het niet (9%). Het is niet bekend of de Koninklijke familie daadwerkelijk een eierbal aangeboden krijgt.

Naast de lekkernij wil 6 op de 10 inwoners hun typerende Groningse nuchterheid graag meegeven aan de drie prinsessen als kenmerkende Groningse eigenschap. Groningers onderscheiden zich graag van de rest van Nederland met hun nuchterheid. In het rijtje van typische Groningse eigenschappen stond ook nog humor en ondernemingsgeest. Beiden halen het bij lange na niet om mee te geven eigenschap. Koppeling naar nuchterheid. Bijv. Nuchterheid steekt er met kop en schouders boven uit.

Populair onder jongeren

Het zijn vooral de Groningse jongeren die uitkijken naar de komst van Koning Willem Alexander, Koningin Maxima, de prinsesjes en de overige leden van het Koninklijk Huis. 70% van de Groningers jonger dan 30 vindt het leuk om aanstaande vrijdag Koninklijk bezoek te mogen ontvangen. “Het is goed dat er aandacht voor de stad en provincie is,” is een veel gehoorde onderbouwing. Ook onder 30-plussers is er veel enthousiasme over de komst van de Oranjes.

Vrienden en familie

Het zijn dezelfde jongeren 30 jaar of jonger die bekenden van buiten de provincie uitnodigen om Koningsdag in Groningen te vieren. Ruim de helft geeft aan vrienden en familie te vragen om Koningsdag in Groningen te komen vieren. De vele festivals die in de stad worden georganiseerd dragen zeker bij aan de komst van veel jongeren naar de stad. Bij inwoners van 60 jaar en ouder ligt het percentage dat bekenden uitnodigt aanzienlijk lager (15%).

Meer dan de helft van de Groningers (58%) van plan om alle festiviteiten in hun stad thuis voor de buis te volgen. Dat kan zowel live zijn maar ook op een later moment de televisie-uitzending terugkijken.

Koningsdaglot

Voor de aankomende Koningsdagtrekking van 27 april a.s. denkt 27% van Groningers er over om een lot te kopen. Dit jaar kunnen Nederlanders van 18 jaar of ouder opnieuw meedingen naar de ‘Kroonprijs’: elk jaar 250.000 euro, 20 jaar lang belastingvrij. Onderdeel van de voorbereiding naar Koningsdag is traditiegetrouw het kopen van een Koningsdaglot. Zo werden er in 2017 4.9 miljoen loten voor de Koningsdagtrekking verkocht in Nederland.