In Stad Jos Jansen op de Haar | Het onfotografeerbare

In het Groninger Museum is tot en met 28 oktober de eerste solotentoonstelling in Nederland te zien van de Amerikaanse fotograaf David LaChapelle. Museumdirecteur Andreas Blühm zoekt in een publicatie naar aanleiding van de tentoonstelling ‘LaChapelle: Good News for Modern Man’ in het Groninger Museum naar een verklaring voor de late belangstelling. “LaChapelle, inmiddels 55 jaar oud, heeft een lange en vruchtbare carrière achter de rug. Feit is dat de gevestigde kunstscene hem niet bepaald heeft omarmd. Zijn commerciële werk voor tijdschriften als GQ, Vanity Fair en Vogue pasten niet in het plaatje. En dat terwijl LaChapelle eigenlijk voldoet aan vrijwel alle eisen die men gewoonlijk stelt aan een kunstenaar: Hij is origineel en beschikt over een eigen handschrift. Zijn foto’s zijn zorgvuldig gecomponeerd en technisch virtuoos. Zijn thema’s zijn kritisch en hebben impact. Ze zijn actueel en tijdloos tegelijk.”

Sinds afgelopen zaterdag is de geënsceneerde fotografie in het Groninger Museum te zien. Blühm doet geen uitspraken over bezoekersaantallen. “Geen idee, al verwachten we wel veel mensen die speciaal voor LaChapelle komen. We verwachten veel publiek uit de randstad. En ook dat er een jonger publiek op afkomt. Spannend is ook dat deze tentoonstelling vanaf 26 mei parallel loopt aan de grote tentoonstelling over 100 jaar De Ploeg. Daar verwachten we ook veel mensen, maar een totaal ander soort publiek. Wat betreft LaChapelle valt op dat er niet alleen veel aandacht is in kunstbladen maar ook in modemagazines.”

In eerste instantie was David LaChapelle niet heel enthousiast over de gekleurde tentoonstellingsmuren van het Groninger Museum. Blühm: “Het grote issue was hoe David op de gekleurde muren zou reageren. We hebben hem daar lang op voorbereid, ook via zijn agent.” Tijdens de persbijeenkomst was de aimabele kunstenaar echter zeer te spreken over de inrichting van de expositie en de samenwerking van zijn staf met de medewerkers van het museum. Hij roemde ook de goede staat waarin het museum verkeert. En met wat aanpassingen qua belichting viel prima te leven met gekleurde muren. Witte muren zijn er al genoeg.

Het publiek krijgt ruim 70 vaak grote werken te zien, van portretten tot stillevens en landschappen. Ook LaChapelles nieuwste serie ‘New World’ waarin hij het onfotografeerbare probeert te fotograferen in een dramatische zoektocht naar het paradijs. Daarbij ook veel aantrekkelijke, naakte mensen. David LaChapelle in een interview in NRC: “Een naaktfoto heeft nog nooit iemand gedood!”

Sterfotograaf David LaChapelle tenslotte over kritiek: “Een slechte recensie verknalt misschien mijn ontbijt, maar niet de lunch.”