FC Groningen neemt afscheid

GRONINGEN - FC Groningen speelt zondag de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Tegen het in uitwedstrijden bijzonder sterke Excelsior neemt de club afscheid van vertrekkende spelers en trainers.

De ploeg van trainer Ernest Faber kan nog tiende worden. De twaalfde plaats vasthouden is realistischer gezien de vier punten achterstand op nummer elf Heracles en met nog de uitwedstrijd tegen PSV in het verschiet. Faber is een van de vier personen die zondag afscheid neemt van het Groningse publiek. De anderen zijn assistent Marcel Groninger en de spelers Kasper Larsen en Yoëll van Nieff.

Onzekerheden

Het is onwaarschijnlijk dat alleen genoemde vier vertrekken. Diverse spelers hebben een vertrekwens geuit, of staan op zijn minst open voor een transfer. Sergio Padt en Mimoun Mahi werden eind vorig seizoen al met andere clubs in verband gebracht, terwijl Samir Memisevic en Juninho Bacuna recent hebben aangegeven wel een stap te willen maken. Voor Jesper Drost en de naar de beloften verbannen Lars Veldwijk lijkt de toekomst ook buiten Groningen te liggen. Club en speler vinden dat Drost toe is aan een nieuwe omgeving. Dat zou ook de vertrouwde omgeving van Zwolle kunnen zijn. Veldwijk kan na alle incidenten beter elders met een schone lei beginnen, tenzij de nieuwe trainer Danny Buys er vertrouwen in heeft dat dit ook bij FC Groningen kan. Tot slot is het de vraag wat er met huurling Deyovaisio Zeefuik gebeurt. Is Ajax bereid om Zeefuik te laten gaan?

Basis ligt er

Mocht het FC Groningen lukken om naast Ritsu Doan ook Zeefuik vast te leggen, dan is er financieel weinig ruimte meer voor versterkingen. Nu is die noodzaak ook niet groot. Eén of twee ervaren versterkingen volstaan. Talent is er genoeg. Met name de vier jonge middenvelders uit eigen opleiding hebben zich het laatste half jaar goed ontwikkeld. Tom van de Looi (18) en Ludovit Reis (17) zijn inmiddels voor een langere periode vastgelegd. Het is wenselijk om ook de contracten van Ajdin Hrustic (21) en Juninho Bacuna (19) open te breken en te verlengen. Voor het ruwe talent Bacuna zal ongetwijfeld al belangstelling zijn, maar nog een extra jaartje Groningen, in een aanvallender rol, zal hem goed doen.

Padt en Mahi

Met Sergio Padt valt vermoedelijk wel te praten over een langer verblijf. De doelman is populair bij de aanhang en heeft het met zijn jonge gezin in Groningen goed naar de zin. Voor Mimoun Mahi zullen de belangstellende clubs niet in de rij staan. De aanvaller beleefde vorig seizoen een topseizoen met zeventien goals, maar serieuze belangstelling was er vorige zomer nauwelijks. Zijn spel sprak de scouts kennelijk toch onvoldoende aan. Er is geen reden om aan te nemen dat dit in positieve zin is veranderd. Mahi heeft een teleurstellend seizoen achter de rug.

Routine

Nu de ‘talentenfabriek’ van FC Groningen begint te renderen en voor goede aanvulling van het eerste elftal zorgt, moet de club een tweesporenbeleid gaan voeren: gericht blijven investeren in jonge talenten en tegelijkertijd open oog houden voor betaalbare, fitte routiniers met toegevoegde waarde. Want die kun je nu eenmaal niet opleiden. Maar met een handvol ervaren spelers in de selectie zullen de vele talentrijke jongeren zich nog sneller ontwikkelen.

Wim Masker.