Muziek voor Vrede

GRONINGEN - In het kader van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag worden 4 en 6 mei Muziek voor Vrede ten gehore gebracht: koormuziek van Karl Jenkins uit ‘The Armed Man’ en ‘The Peacemakers’.

De muziek wordt uitgevoerd door een projectkoor en een professioneel muziekensemble onder leiding van Cobien Nieuwpoort. Er zijn drie uitvoeringen: twee in de Immanuelkerk aan het Overwinningsplein, en een in de Martinikerk in Groningen.

De hedendaagse componist uit Wales Karl Jenkins werpt in zijn muziek vragen op over oorlog en vrede en het verlangen dat de mensheid hoop kan en mag houden, ook na verschrikkelijke oorlogen en terroristische aanslagen. In ‘The Armed Man’ horen we de laarzen dreunen van de soldaten die zingend naar het front gaan. We zien de puinhopen na de soms “heilige” oorlog en de ontreddering die daarop volgt. Het stuk ‘Benedictus’ lijkt opgedragen aan allen die moesten vluchten voor het geweld. In ‘The Peacemakers’ worden teksten van onder andere Gandhi gezongen over hoop, vriendschap en compassie, evenals een oud Keltisch gebed waarin de gloed van de vrede lonkt.

Afwisselend met de muziek verzorgen ds. Jannet van der Spek en ds. Tiemo Meijlink het gesproken woord.

De uitvoeringen vinden plaats op vrijdag 4 mei om 21.00 uur in de Immanuelkerk, Overwinningsplein, zondag 6 mei om 10.00 uur in de Immanuelkerk, Overwinningsplein 1, zondag 6 mei om 17.00 uur in de Martinikerk, Grote Markt.