Flitslezingen over relatie Koningshuis en Joods Groningen

GRONINGEN - Vrijdag 27 april aanstaande bezoeken koning Willem-Alexander en zijn familie Groningen. Vanwege het grote aantal te verwachten bezoekers aan de stad zal Synagoge Groningen al vanaf 9.30 uur (i.p.v. 13.00 uur) geopend zijn.

Gedurende de openingsuren zal er middels een serie ‘flitslezingen’ aandacht worden geschonken aan de bijzondere band tussen het koningshuis en de Joodse gemeenschap.

Er is momenteel veel aandacht voor de band tussen ons vorstenhuis en de Joodse gemeenschap vanwege onder meer de op 18 april geopende expositie Joden en het huis van Oranje in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

In Synagoge Groningen zal historicus Geert Volders aan de hand van diverse anekdotes en beeldmateriaal de relatie tussen het Huis Oranje-Nassau en Joods Groningen toelichten. Daarbij zal hij ook vertellen over het bezoek in 1909 van prins Hendrik en koningin-moeder Emma aan de stad Groningen. Tijdens dit bezoek kwam het koninklijke gezelschap naar de drie jaar eerder geopende synagoge. Ter herinnering aan dit bezoek wordt nog altijd een prachtig mapje in de synagoge bewaard, met daarin afgedrukt de liederen die het koor van de Joodse gemeente voor koningin-moeder en prins ten gehore bracht.

De synagoge is op 27 april geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers ieder heel uur aansluiten bij een rondleiding door de synagoge.

Om 10.30 uur zal de eerste flitslezing worden verzorgd en deze wordt herhaald om 13.30 uur en 15.00 uur. Duur ca. 20 minuten. Entree €5,- (incl. flitslezing en rondleiding).

Adres: Folkingestraat 60, Groningen