Het Noorden weer vertegenwoordigd in de basketbal dameseredivisie

GRONINGEN - Voor het eerst sinds acht jaar zal een Noordelijk basketbalteam haar opwachting maken in de Vrouwen Basketball League (VBL).

Stichting Vrouwen Topbasketbal Noord-Nederland (SVTN) meldt per 1 mei 2018 een team aan voor seizoen 2018-2019 van de dameseredivisie. De stichting heeft afgelopen maanden hard gewerkt om de basis op sportief-, organisatorisch- en financieel vlak op orde te krijgen. Op alle drie terreinen zijn dermate goede resultaten geboekt dat hiermee een goede entree in de eredivisie haalbaar is en de kans op duurzaam vrouwen topbasketbal in Noord-Nederland steeds groter wordt.

Groningen is de basketbalstad van Nederland. Toch waren Groningen en de rest van het Noorden al 8 jaar niet vertegenwoordigd op het hoogste niveau voor damesbasketbal in Nederland. SVTN en HSVB uit Haren nemen samen het voortouw om het meisjes- en vrouwenbasketbal een gezonde, brede basis te geven, met uitzicht op de top.

SVTN maakt gebruik van de bestaande kennis- en accommodatie-infrastructuur en bouwt die rustig uit. Wedstrijden worden bijvoorbeeld komend seizoen gespeeld in de Scharlakenhof. Geen vluchtig succes dus, maar een structurele aanpak met duurzaam resultaat. Het nieuwe eredivisieteam heeft nog geen naam. Dit wordt een combinatie van de hoofdsponsor en een tweede, creatieve naam. Voor dit deel van de naam wordt in mei een prijsvraag met crowdfunding uitgeschreven via Facebook.

Het plan van de SVTN wordt gesteund door de gemeente Haren. Ook met andere relevante partners zoals Topsport Hanzehogeschool, Noorderpoort en het Johan Cruijff College is gesproken over samenwerking. Daarnaast ligt er een samenwerkingsovereenkomst met het Regionaal Trainingscentrum.