Picture in Paddepoel met CBK

Groningen - Centrum Beeldende Kunst (CKB) was zaterdag voor Kunst op Straat met een ‘greenscreen’ in Winkelcentrum Paddepoel. Wie wil mocht op de foto met een kunstwerk.

GRONINGEN – ‘Je mag hier vandaag op de foto samen met je favoriete kunstwerk. Dat is om de Week van de Kunst op Straat in het zonnetje te zetten’, vertelt communicatie-adviseur van het CBK Ronald Rooijakkers. Belangstellenden kiezen zijn of haar favoriete kunstwerk, komen vervolgens op de foto waarop even later op de groene achtergrond, het zogenaamde ‘green screen’ het kunstwerk digitaal wordt in-gemonteerd. Als achtergrond valt te kiezen uit de Madonna van de Nevelen die een eindje verderop in Paddepoel staat, het Peerd van Ome Loeks, Ultra bij het Cascade Complex. Rooijakkkers somt deze drie als voorbeeld even op. Maar eerst moet het allemaal nog beginnen. Rooijakkers en zijn collega’s van CBK zijn druk in de weer met stellages, belichting en het bewuste ‘groene’ scherm waarvoor straks de kunstliefhebbers uit Paddepoel komen te staan. De belangstelling inschattend: ’Zoals je ziet lopen hier veel mensen, of die allemaal op de foto willen moeten we nog even ontdekken’, zegt hij vol goede moed. De fotomiddag duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

Stemmen

In de Week van de Kunst met thema ‘vrouw’, die nog tot en met 23 april duurt zijn in Stad 400 kunstwerken op straat te vinden. Ook mag worden gestemd op het favoriete kunstwerk: een tiental werken die omhangen zijn met de nominatie-strik. Tot en met 21 april duurt de online stemronde die plaatsheeft op www.kunstopstraatprijs.nl. De verkiezing van deze ‘Kunst-op-Straatprijs’ is nieuw en leeft al enorm merkt het CBK, inmiddels zijn enkele honderden stemmen uitgebracht. ‘Ik volg natuurlijk elke dag hoe de stemming verloopt. Op dit moment is er precies één stem verschil tussen de nummer een en twee. Superspannend dus!’, verklapt Rooijakkers enthousiast. ‘De stad is altijd in beweging, kunst is altijd in beweging. In een veranderende stad moet je blijven kijken hoe de kunst er bijstaat. Immers, er komt steeds nieuwe bij, ook in de stadswijken. Daarom is de Week van de Kunst op Straat.’ CBK is nu bijvoorbeeld bezig in het A-kwartier en Meerstad. Wijken zelf werken overigens hard mee. Paddepoel trekt samen met Selwerd op aan Kunstpad. Ook in Lewenborg, en het Oosterpark met -Oosterpark Nooit Saai-, zijn wijkbewoners actief. Een andere reden voor CBK om in Winkelcentrum Paddepoel te staan is om kunst heel direct aan te kunnen prijzen. ‘Kunst gaat meer en vaker naar de mensen toe, kunst is van de hele stad dus ook van alle wijkbewoners. Actief op pad gaan doet we al zo’n vijftien jaar op Noorderzon. We laten ons gezicht zien op Let’s Gro. Wel is het de eerste keer dat we zo specifiek wijken intrekken.’

Kunst is van iedereen

‘Wat het vanmiddag hier Paddepoel moet gaan opleveren? Heel eenvoudig eigenlijk, ik hoop dat bewoners het leuk vinden dat er kunst te beleven is op straat. En nou ja, ze hoeven natuurlijk niet alles mooi te vinden, dat kan niet en hoeft ook niet. Kunst is ook bedoeld om reacties op te roepen, kan als herkenningspunt dienen in een wijk.’ Belangrijkste vindt Rooijakkers dat kunst van iedereen is, waar je ook woont: ‘Kunst is dus ook van Paddepoel’. Rooijakkers sluit de middag af met foto’s van om en nabij veertig kunstliefhebbers. Ouders met kinderen, opa’ en oma’s met kleinkinderen en -bijzonder- een echtpaar dat 60 jaar samen is. Bewoners van Lewenborg kunnen zaterdag 21 april op de foto in Winkelcentrum Lewenborg. Kijk voor andere activiteiten op www.cbkgroningen.nl. Albert-Jan Garama.