Onbegrip om massale bomenkap Paterswoldsemeer

GRONINGEN - Een massale bomenkap aan het Paterswoldsemeer een maand geleden zorgde voor de nodige onrust. Nota bene op Nationale Boomfeestdag zijn alle bomen omgelegd. Is de rust wedergekeerd?

Door Vincent Trechsel “‘Weet u waarom dit is?’ vraagt een groepje wandelaars, wijzend naar de omgeploegde grond en de stapels boomstammen. Het zijn kantoormensen tijdens hun dagelijkse middagrondje langs het meer. “Wat een verwoesting!” Het wandelpad tussen de Hoornsemeerwijk en het Paterswoldsemeer is een vast rondje voor veel wandelaars, hardlopers, vissers en hondenbezitters.

Huilen

Kunstenares Joukje Pees en oud-gemeenteraadslid Marco in 't Veldt komen hier ook iedere dag langs. In ’t Veldt: “Mensen zijn ontdaan en woedend. Op het bankje zat iemand te huilen om twee gevelde wilgen. Dat er plannen waren om hier alles om te kappen, wist bijna niemand.” Volgens In ’t Veldt zou het groen bespaard blijven, maar het Hampshire Hotel ‘wilde aan het meer liggen’, zoals het hotel in de folder staat aangeprezen. Precies tussen meer en hotel lag een bos. ‘Meerbeheerder’ Meerschap en de gemeente Groningen waren overtuigd van het nut van het verwijderen van de bomenrij, met vol zicht op de betonnen kolos als gevolg. Een maand na dato zijn de reacties van omwonenden en passanten volgens kunstenares Pees nog steeds hetzelfde. Mensen voelen de pijn van het gebied en ook Pees zelf is nog steeds behoorlijk ontstemd. “Mijn lievelingsplek aan het Nonnengat is verwoest. Ik kwam daar tot rust en zat er graag te schetsen. Dat is nu verleden tijd. Wat rest is het zicht op de erg lelijke achterzijde van het hotel.”

Terras

Na de zomervakantie wordt gestart met de verdere werkzaamheden, zoals het uitgraven van het Nonnengat tot aan het terras van het hotel. Volgens Pees was voor veel Stadjers dit stukje bos een ‘lekkere groene afsluiting’ voordat mensen de stad weer in moesten. “En we hebben er met de werkgroep Noord Oosthoek Groen echt alles aan gedaan om het bos te behouden”, vertelt Pees. “Van meet af aan was duidelijk dat het plan door zou gaan. Inspraak en stemming bleken een wassen neus.” Of het commerciële en recreatieve doel van het hotel reëel is, zal de tijd uitwijzen. Onder meer zes karakteristieke knotwilgen legden hoe dan ook het loodje. Pees: “Heel pijnlijk! Ze waren zogenaamd ziek. Is het niet zo dat een oude knotwilg – die zo mooi hol van binnen wordt – veel meer doet met de omgeving rondom een meer dan een kaal stuk grond met enkel gras of zand?” De vraag stellen is ‘m doorgaans zelf beantwoorden.