Wim Masker: FC Groningen wint harten

FC - Groningen is lastig te verslaan, maar winnen blijft een zware opgave voor de jonge ploeg. Ook de zege tegen Roda JC kwam met pijn en moeite tot stand. Ondertussen wordt het spel steeds beter.

GRONINGEN - Tegen Roda JC acteerde FC Groningen weer een uur lang subtopwaardig. De aanvalslustige, prettig agressieve thuisploeg won de harten van het publiek met mooie aanvallen, fraaie driehoekjes, individuele hoogstandjes en – ook niet onbelangrijk – twee goals. Bij Roda kwamen de uitblinkers van de laatste weken er niet aan te pas. Donis Avdijaj zat in de houdgreep bij Deyovaisio Zeefuik, de stevige spits Dani Schahin had niets te vertellen tegen Samir Memisevic, Mikhail Rosheuvel liep meer achter vlieggewicht Amir – spreekt uit: Emir – Absalem aan dan hem lief was en Limburgs hoofd Creatieve Zaken Simon Gustafson kreeg niet de ruimte die hij ook maar beter niet moet krijgen.

Prima vormgevers

Bij FC Groningen hadden niet alleen de verdedigers hun zaakjes goed voor elkaar, ook de spelers die het spel moeten vormgeven maakten lange tijd een goede indruk. Ajdin Hrustic bleek in een meer centrale rol op het middenveld een goed koppel te vormen met de stabiele controleur Tom van de Looi; Django Warmerdam speelde prima als linker middenvelder en ‘rechtsbinnen’ Ritsu Doan zorgde voor de zo belangrijke openingstreffer.

Zone Mahi

De enige dissonanten waren Tom van Weert en de niet fitte Mimoun Mahi. Van Weert kreeg weinig aanvoer van de vleugels, terwijl Mahi beter in een andere zone kan spelen. Vanaf halflinks of centraal is hij gevaarlijker dan vanaf halfrechts, waar hij te vaak het tempo uit het spel haalt. Dat is wel iets voor de trainers om nog eens goed naar te kijken. Mahi was vorig seizoen als hoofdspits in een spitsenduo met Bryan Linssen veel gevaarlijker. En dat niet alleen, hij was ook veel productiever. Mahi kwam toen uit op zeventien goals. Met nog drie wedstrijden te gaan staat hij nu op zeven.

Verval

FC Groningen liet net als in de laatste thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle en Ajax een te groot verval in kwaliteit zien. Roda JC kwam in de zeventigste minuut op 2-1, maar in de tien minuten daarvoor begon de wedstrijd al te kantelen. Het begon met wat Groningse nonchalance. Het druk zetten ging met minder intensiteit gepaard en duels om de ‘tweede bal’ gingen steeds vaker verloren. Hoewel Roda na de 2-1 zelden echt gevaarlijk werd, groeide bij spelers en een groot deel van het publiek de angst voor een late gelijkmaker. Het moet gezegd dat de supporters FC Groningen uitstekend bleven ondersteunen. De fel meelevende fans op de Tonny van Leeuwen Tribune, versterkt met de geschorste Juninho Bacuna, waren in het laatste half uur samen met de verdedigers de grote uitblinkers.

Galgenwaard

Wanneer Roda JC vanavond in Kerkrade niet van PSV wint, is FC Groningen definitief zeker van lijfsbehoud. Heeft de nieuwe landskampioen nog te veel alcohol in het bloed en profiteren de Limburgers daarvan, is het niet uitgesloten dat Roda de achterstand op FC Groningen terugbrengt tot vier punten. In dat geval kan de ploeg van Ernest Faber en Marcel Groninger morgenavond in De Galgenwaard aan alle onzekerheid een einde maken door van FC Utrecht te winnen. Dat zou tegen de verwachtingen in zijn, maar het kwalitatieve verschil tussen beide elftallen is minder groot dan in augustus toen FC Utrecht in Groningen met 6-2 had moeten winnen, maar met 2-1 verloor.