Lezing ‘Leven van het land en de zee’

GRONINGEN - ‘Leven van het land en de zee’ Onder deze titel geeft Sarah Dresscher, archeologe en promovenda bij het Arctisch Centrum/RUG, een lezing over de expansie van Europese commerciële jachtsystemen in arctische gebieden tijdens de vroeg moderne tijd: 1500-1800.

Tijdens de vroeg moderne periode (ca. 1500-1800) begonnen Europeanen het arctische gebied te verkennen op zoek naar rijkdommen als ivoor, bont, vis en dierlijk vet (walvis- en walrusspek). De jacht door mensen in het arctische gebied had altijd als doel het eigen levensonderhoud gehad. Door de komst van de commerciële jacht moest dit doel worden gecombineerd met de eisen van de commerciële markten in Europa. Niet langer kon worden volstaan met overleven. Er moesten economische successen worden geboekt en wel op de Europese markt.

Binnen deze lezing zal worden ingegaan op de gevolgen die de commerciële jacht had op het leven en overleven van jagers in het arctische gebied. Hoe probeerden jagers een bestaan op te bouwen in afgelegen arctische gebieden (de Noormannen op Groenland en Russische jagers op Spitsbergen)? Hoe vonden zij de balans tussen overleven en tegelijkertijd commercieel succesvol te zijn?

De lezing vindt plaats op 30 april in het Arctisch Centrum: A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat!) te Groningen. De lezing begint om 19.30 uur en kost euro 2 (studenten gratis).