Nederlandse progressieve rockband Kayak komt naar Groningen

GRONINGEN - De legendarische Nederlandse progressieve rockband Kayak is herboren en komt terug naar Groningen.

Onder leiding van oprichter Ton Scherpenzeel op de toetsen, komt Kayak weer bovendrijven met zanger Bart Schwertmann, gitarist Marcel Singor, bassist Kristoffer Gildenlöw en drummer Collin Leijenaar. In de begintijd van de band werd Kayak vaak met tijdgenoten als Yes en Focus vergeleken. Al snel ontwikkelde de band een eigen stijl van symfonische rock met een focus op de songs in plaats van uitgebreide solo’s en lange instrumentale passages.

Kayak

Door de jaren heen heeft Kayak veel veranderingen in de samenstelling gekend. Ton Scherpenzeel is als medeoprichter van Kayak het enige overgebleven bandlid en nog altijd leider van de band.

Platinastatus

De band heeft vele hits op haar naam staan. Zo veroverde Kayak in 1978 de USA Top 60 met de single Want You To Be Mine. Een jaar later werd Phantom of the Night het meest succesvolle album dat Kayak heeft gemaakt. Het album kreeg in Nederland een platinastatus en bereikte al binnen enkele weken de nummer één in de Nederlandse albumcharts. Ook de single van het album Ruthless Queen bereikte de Nederlandse top 5. Na dit succes besloot de groep in 1981 uit elkaar te gaan.

Camel-gitarist Andy Latimer

Maar Kayak is terug! Net als iedereen verwacht dat de boot zinkt, duikt deze wonder boven wonder weer op en vaart verder. Met het nieuwste album Seventeen dat in januari dit jaar verscheen wil de band laten zien dat ze het nog steeds in zich hebben. Op dit zeventiende studioalbum van Kayak is Camel-gitarist Andy Latimer te horen als special guest. Kayak Za 23 februari 2019 | 20.30 uur De Oosterpoort € 28,00, (inclusief € 3,00 servicekosten)