Wim Masker: FC terug in sprokkelmodus

Groningen - Na twee krappe nederlagen pakte FC Groningen zondag weer een punt. Het was alweer het twaalfde gelijkspel. Het aantal overwinningen blijft staan op zes. Het laagterecord staat op zeven.

GRONINGEN - FC Groningen speelde in Heerenveen aanmerkelijk minder goed dan tegen Ajax (1-2) en in de wedstrijd daarvoor tegen AZ (3-2). In de slechtste noordelijke derby sinds jaren ontbrak het aan tempo en desondanks vaak ook nog aan precisie. FC Groningen had zijn beste fase kort na de rust. De fletse thuisclub kreeg een tijdje geen druk op de Groningse verdediging, waarna andermaal bleek dat FC Groningen op de helft van de tegenstander eigenlijk op zijn best is. Over 92 minuten gerekend scoorde de ploeg van trainer Ernest Faber echter slechts een magere voldoende.

Van Weert

De gelijkmaker na de 1-0 ruststand was verdiend en kwam op naam van Tom van Weert. De Brabander scoorde ook al tegen AZ en Ajax. Van Weert is nu clubtopscorer met negen goals in 27 wedstrijden waarvan hij er zeven op de bank begon. De spits gedijt het meest als hij in de zestien meter wordt bediend met steekpasses of met snelle voorzetten van de flanken. Van Weert scoorde, net als tegen Ajax, op aangeven van Mimoun Mahi. De clubtopscorer van vorig seizoen mist desondanks al een tijdje de goede vorm. Veel acties mislukken door slechte aannames en scoren doet hij al bijna drie maanden niet meer, voor het laatst tegen Heracles. Misschien dat de echte Mahi zondag opstaat in de thuiswedstrijd tegen het opgeleefde Roda JC.

Bacuna

FC Groningen moet het zondag in de degradatiekraker stellen zonder de geschorste Juninho Bacuna. De jonge middenvelder werd na zijn goede spel tegen Ajax overladen met lof door oud-international Wim van Hanegem. Bacuna trad in Heerenveen minder op de voorgrond dan tegen de Amsterdammers maar deed wel zijn best. Zijn passnauwkeurigheid lag beduidend boven zijn normale gemiddelde. Had hij vorige week pech dat hem een zuivere goal werd onthouden, nu kreeg hij geel voor een licht vergrijp. Het was pas zijn vijfde gele kaart van het bijna voorbije seizoen. Zijn imago van kaartenpakker is dan ook niet op feiten gebaseerd.

Roda JC

Roda-trainer Robert Molenaar blikte een maandje geleden na de 2-0 thuisnederlaag tegen Sparta nog aangeslagen in de camera en leek geen fiducie meer te hebben in handhaving. Drie zeges later staat zijn ploeg er ineens veel beter voor. Molenaar lijkt de ideale aanvalsformatie te hebben gevonden sinds hij Simon Gustafson min of meer heeft vrijgesteld van defensieve opgaven. De Zweed speelt nu achter spits Dani Schahin. De stevige Duitser moet het niet van zijn snelheid hebben maar is balvast en kan goed koppen. Gustafson en Schahin staan inmiddels elk op acht goals. De snelle rechtsbuiten Mikhael Rosheuvel is meer aangever dan afmaker, maar proefde zaterdag tegen PEC het genoegen om matchwinner te worden. Linksbuiten Donis Avidijaj werd in de winterstop gehuurd van Schalke ’04. De Duitse Kosovaar is een regelrechte aanwinst. In zijn spel doet hij denken aan Bryan Linssen. Avidijaj is klein, fel, behendig en gezegend met een goed schot. In de huidige compositie en vorm is Roda ineens een van de betere eredivisieploegen. FC Groningen krijgt er zondag in het Noordlease Stadion een stevige kluif aan. De aftrap is om half drie. Wim Masker.