Lezing: studenten en middenklassers in verzet

GRONINGEN - De roerige jaren zestig zijn bekend als een tijd van opstand en collectief verzet – en niet alleen door studenten!

Tijdens zijn lezing op maandag 16 april gaat dichter en hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Geert Buelens graag in op de vraag waarom we nog steeds over de erfenis van deze ‘golden sixties’ praten. De lezing is van 20.00 tot 21.30 uur in het Academiegebouw aan de Broerstraat in Groningen. De entree is vier euro, SGG-pashouders betalen twee euro en studenten hebben gratis toegang.

Volgens Buelens waren niet de studentleiders, maar vooral de oudere middenklassers de aanstokers van dit verzet. Ook waren er nieuwe stemmen te horen vanuit de jongerencultuur en de zwarte burgerrechten- en dekolonisatiebeweging. Maar werd er ook geluisterd? Op 23 april wordt een tweede lezing georganiseerd over online verzet en opstand van de elite. Het tweeluik is georganiseerd door Studium Generale, in samenwerking met de Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), met financiële steun van Provincie Groningen, het Vfonds en Jaar van het Verzet 2018. De lezingen zijn onderdeel van het project ‘Voortdurend verzet’ waar ook de tentoonstelling in het Noordelijk Scheepvaartmuseum deel van uitmaakt.

Geert Buelens is dichter, essayist en hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde in Utrecht en Stellenbosch. Hij promoveerde op het met de Vlaamse Cultuurprijs bekroonde Van Ostaijen tot heden. Zijn invloed op de Vlaamse poëzie (2001). Ook zijn boek Europa Europa!, over de dichters van de Eerste Wereldoorlog (2008), werd meermaals bekroond en is intussen vertaald in het Engels, Duits en Servisch. Dit voorjaar verscheen De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis, dat werd ontvangen als "een nieuw standaardwerk.