Meiden proeven van techniek bij Noorderpoort

GRONINGEN - Ruim 120 meisjes van het voortgezet onderwijs uit de stad en regio komen op donderdag 12 april proeven van techniek bij Noorderpoort.

Dit bezoek vindt plaats in het kader van Girlsday 2018. Girlsday 2018 wordt landelijk georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu.

De speciale techniekdag begint voor de meisjes van CSG Wessel Gansfort, Montessori Lyceum Groningen en Winkler Prins Veendam bij de Noorderpoortlocatie aan de Muntinglaan in Groningen. Door middel van leuke opdrachten kunnen de meisjes kennismaken met procestechniek, technologie en ICT. Bij ICT gaan de meiden een lichtdoosje maken, bij procestechniek gaan de meiden aan de slag met een leidingwand, schakelen met kleppen en ze doen diverse andere proefjes, zoals 'hoe haal ik stroom uit een citroen'. Bij technologie gaan ze een kleine technische schakeling maken.

Daarnaast gaan de begeleiders van Noorderpoort samen met een aantal vrouwelijke studenten in gesprek met de meiden over wat het betekent om in een jongenscultuur je lessen te volgen. Een oud-studente van Noorderpoort maakt de ervaring compleet: zij komt haar ervaringen uit het werkveld delen met de meiden.

's Middags nemen de meisjes een kijkje bij IMDS Roden, TIKTAK/Segafredo en Bossers & Cnossen. Deze bedrijven werken belangeloos mee aan Girlsday 2018. Noorderpoort Energy & Maritime in Delfzijl opent haar deuren voor meiden van het Eemsdeltacollege. Vanuit de Noorderpoortlocatie worden bedrijfsbezoeken georganiseerd naar Nedmag en Kisuma. Daarnaast gaan de meisjes ook aan de slag in de praktijklokalen van de locatie in Delfzijl, zoals de brugsimulatie en de machinekamer en bouwen ze zelf een "mini" windmolen. De hele dag is de begeleiding in handen van vrouwelijke docentes en studentes.

Aan Girlsday 2018 doen ruim 11.000 meisjes (van 10 tot 15 jaar) mee bij 350 bèta, technische en ICT-bedrijven. Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie.

In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT.