Nieuwe tattooshop in Groningen

GRONINGEN - Groningen is weer een tattooshop rijker. Stadjer Fabiona Bazuin (28) opende vandaag haar Tattoo Studio Monsieur Bonne Femme in Helpman. “We zijn veranderd in kunstenaars.”

Door Vincent Trechsel Door de dagelijkse busritten tussen Groningen en Emmen werkt Fabiona nu op een nieuwe, eigen locatie. Tot voor kort werkte ze nog in Emmen, bij Nozem Barbers & Tattoo. Daar leerde ze het vak, aanvankelijk op een neparm. Het ging d’r naar eigen zeggen best goed af. En dat voor iemand die nog nooit een tattoo had gezet. Als zij dit werk fulltime zou kunnen doen, kon ze eindelijk voortdurend creatief bezig zijn. De lange zoektocht naar zichzelf leek een bestemming te hebben. “Het was een soort liefde op het eerste gezicht.” De Groningse komt uit de illustratorwereld. Ze tekent haar hele leven al en met opdrachtgevers als Yes en Elle had ze weinig reden tot klagen. Toch was het aantal opdrachten schaars. Ervan leven viel dan ook niet mee. Wel zette ze al die tijd haar werk online, op Facebook en Instagram. De tekeningen vielen op, waarna het aantal enthousiaste volgers groeide. Een telefoontje uit Emmen bleek voldoende voor de stap richting een nieuwe carrière.

Illustraties

Ze leerde haar illustraties te zetten op levende lijven, met beweging, vormen en veranderingen. In het begin nog voorzichtig. Mensen pijn doen met die naald, is kennelijk niet iets wat je zomaar doet. Hoe diep kan de naald gaan? Hoeveel inkt heb ik nodig? De lijnen moet immers kloppen. “Je moet iemand pijn kunnen doen”, zegt ze. En met grote grijns: “Dat kan ik nu prima.” Ze ontwikkelde in haar periode in Emmen een stijl met herkenbare, alledaagse onderwerpen waarin het liefst een twist verpakt zit. Eén gedeelte zeer gedetailleerd uitwerken, om de tattoo vervolgens simplistisch af te ronden. Een gelikt plaatje, met strakke lijnen. Een leeuwenkop bijvoorbeeld, getatoeëerd zoals iedereen een leeuw kent, maar dan met een bloemenkrans op z’n manen. “Dat is die twist die ik zo mooi vind”, zegt ze. “Niet iedereen houdt ervan, maar dat hoeft ook niet. Alleen de leeuwenkop is ook mooi. Toch zie ík de combinatie het liefst.”

Zeshonderd

Het is slechts een voorbeeld van de inmiddels ruim zeshonderd gezette tatoeages. Symbolische betekenissen, namen, sprekend lijkende mensen, figuratieve dieren, bloemen, zelfs een anker en een doodskop komen voorbij als Fabiona haar Instagram-pagina laat zien. ‘Zelfs’, omdat de Groningse die laatste twee zo typisch vindt. Van die mensen die binnenkomen met een plaatje van stripfiguur Popeye en zeggen ook zo’n anker te willen. “Niks mis mee, maar dat doe ik dus niet. Je kan hier heus een anker krijgen, maar wel zoals ik ‘m zou tekenen.” Het is duidelijk dat je Monsieur Bonne Femme – zoals haar zaak heet – alleen bezoekt voor de stijl van Fabiona. Dat lijkt ook de sleutel van haar succes. Plaatjes uitkiezen in een boek is er niet meer bij. “Vroeger waren tatoeëerders plaatjeszetters, nu zijn we kunstenaar”, zegt ze stellig. “Het gaat meer om het artistieke, om de illustratie. Met een plaatje binnenkomen mag wel, maar dat voorbeeld gebruik ik slechts voor het idee.”

Respectvol

Een plaatje van een tattoo namaken, voelt niet goed voor Fabiona. Elke artiest – zoals zij tatoeëerders noemt – heeft zijn eigen stijl. Die moet je niet kopiëren. Niet respectvol naar haar vakgenoot, maar ook niet respectvol naar diens klant. “Ga maar na. Die klant krijgt een tattoo, doorgaans voor het leven. Dat is iets eigens, iets persoonlijks met een verhaal. Dat ga je toch niet namaken, alleen maar omdat het mooi is? Dan heb je niet goed nagedacht over je tattoo.” Het is iets wat ze heeft geleerd bij de tattooshop in Emmen, die twee jaar heeft gefungeerd als proeftuin. Ze trok veel klanten die haar kenden van Instagram, waarop ze dus haar werk deelt. Best veel Groningers, zo bleek. Het gebeurde meermaals dat ze samen met haar klanten ‘de 300’ naar Emmen pakte om daar haar medepassagiers te tatoeëren. “Toen ik me dat realiseerde, dacht ik: die mensen willen vast ook wel naar Helpman komen.”

Contact

Tattoo Studio Monsieur Bonne Femme is gevestigd aan de Verlengde Hereweg 9 en is geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Voor afspraken of inspiratie: monsieurbonnefemme@gmail.com en Instagram.