Praat mee over moraliteit tijdens het Kennisdiner

GRONINGEN - Na een succesvolle eerste editie organiseren Studium Generale en Grand Theatre een Engelstalige editie van het Kennisdiner, oftewel Science Dinner.

Op dinsdag 17 april gaan wetenschappers en publiek in gesprek over het thema moraliteit. Laat je inspireren door drie korte talks van wetenschappers en praat met tafelgenoten verder over het onderwerp tijdens een driegangenmenu. Science Dinner vindt plaats in Grand Theatre, Grote Markt 35 te Groningen en begint om 18.00 uur.

Als je goed doet, maakt dat je een beter mens? Is goed zijn een eigenschap waar we mee geboren worden of wordt het ons aangeleerd? En hoe ver gaan we in het ‘verbeteren’ van de mens met de nieuwe digitale mogelijkheden? Wetenschappers Andreas Smidt, Tamar Nawar en Marian Verkerk vertellen hun visie op moraliteit vanuit verschillende invalshoeken. Theatermaker Sarah Moeremans (bekend van NNT, Moeremans & Sons en Oostpool) is gastvrouw van de avond.

Andreas Schmidt is Assistent Professor Political Theory bij de Faculteit Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontwikkelt het framework Good By Doing Good waarin hij zich focust op het idee dat wie goed doet een goed mens is. Maar wat verstaan we dan onder ‘goed doen’? Als onze acties de maatstaf zijn, welke rol speelt onze motivatie dan?

Tamer Nawar is assistent professor Filosofie bij de Rijkuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op filosofie uit de Oudheid en de Middeleeuwen. Hij geeft een korte introductie op Protagoras en zijn beroemde ideeën over hoe een beter mens te worden. Hoe verschillen zijn ideeën van die van Plato en Artistoteles?

Marian Verkerk is professor Care Ethics aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Ze richt zich voornamelijk op praktische ethische vragen. Als we iemand beter kunnen maken door gebruik te maken van nieuwe medische mogelijkheden, moeten we dit dan ook doen? En wie mag hier dan over beslissen? Daarnaast ligt haar interesse bij hoe mensen gesprekken voeren over moraliteit wat wij ook zelf zullen ontdekken tijdens het Kennisdiner.

Het Kennisdiner is een samenwerking tussen Studium Generale Groningen en Grand Theatre.