Maand van de filosofie in De Omhelzing

GRONINGEN - Het culturele zondagsmiddag programma van De Omhelzing is in de maand april gericht op het thema van de maand van de filosofie ’Verbeelding aan de Macht’

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders verzamelden zich in vaak ludiek, maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Charles Goudsmit ‘Voor mij was 1968 een jaar waarin ik als puber in een soort waterval terecht kwam. Ik kreeg flarden van informatie te horen via de media en de volwassenen in mijn omgeving. Deze informatie had onbewust mijn gevoel van rechtvaardigheid versterkt. 1968 was het jaar van de “Praagse Lente”. Heftige beelden uit de Vietnam oorlog, Martin Luther King en Robert F. Kennedy werden vermoord. Vijftig jaar na dato vraag je je af wat er nu overgebleven is van het idealisme uit de jaren ’60, waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten. Op vier zondagmiddagen gaan we hierover in gesprek, door middel van poëzie, documentaires en muziek.

Op zondag 8 april geven de dichters Stefan Nieuwenhuis (schrijver en de stadsdichter van 2011), dichter Renee Luth, bioloog/dichter Jorn Zeiler en gastheer, tevens sociaal ondernemer en eigenaar van de Omhelzing, dichter/kok Charles Goudsmit de aftrap. Op zondagmiddag 15 april wordt de film vertoond “ I am not your Negro “ van Raoul Peck met als thema zwart bewustzijn. Op zondagmiddag 22 april is het thema “lopen voor vluchtelingen”.Er wordt samen gegeten en er wordt geld ingezameld voor de wandeltocht “de nacht van de vluchteling”. Op zondagmiddag 29 april zullen dichter Emerson Terinathe, de filosoof Jelte Holmes en gastheer Charles Goudsmit een boeiende middag verzorgen. Jelte Holmes zal o.a. zijn essay presenteren.

Aanvang 14.00 uur. Entree euro 5, de entree gaat naar Stichting Vluchteling. Voor meer info zie: www.de-omhelzing.nl. De Omhelzing, Jacob van Ruysdaelstraat 2 Groningen. Foto De Omhelzing.