Wim Masker 'Muziek in FC Groningen'

FC - Groningen voetbalt steeds vaker als een subtopper, maar presteert als een degradatiekandidaat. Alleen FC Twente doet het in 2018 nog slechter. De degradatiezorgen zijn daardoor nog niet voorbij.

GRONINGEN - Met slechts negen punten uit elf wedstrijden staat FC Groningen op de zeventiende plaats van de eredivisie over 2018. Het lukt de ploeg al het hele seizoen onvoldoende om een goed resultaat over de streep te trekken. Tegen Ajax was het al de vierde keer dat FC Groningen één of twee punten in de slotminuten liet glippen en na AZ alweer de tweede keer op een rij. Dat heeft niet alleen met pech maar ook met kwaliteit te maken. En misschien ook wel met conditionele inhoud. Ook tegen Ajax lieten steeds meer spelers het gaandeweg afweten.

Groot verval

Zo werd van Ritsu Doan in het laatste half uur weinig meer vernomen. De jonge Japanner maakt na de winterstop steeds vaker de negentig minuten vol, maar de 19-jarige is nog niet in staat om een hele wedstrijd voluit te gaan. Ook de zelfverzekerde en lange tijd goed spelende Ajdin Hrustic ging in de tweede helft steeds meer fouten maken. Dat kwam hem op een wissel te staan. Uiteindelijk draait het ook om kwaliteit. Ajacied Justin Kluivert was een van de slechtste spelers van het veld, maar was met een goal en een assist desondanks beslissend. Die kwaliteit loopt er aan Groningse kant (nog) niet rond. Veel van wat Juninho Bacuna liet zien was goed, maar de beslissende pass of de verlossende goal kwam maar niet van zijn voeten. Terwijl de mogelijkheden er volop lagen. Bacuna schoot echter waar hij beter had kunnen passen en passte waar hij beter had kunnen schieten. En had domme pech dat hem een zuiver doelpunt werd onthouden.

Positief

FC Groningen zou tekort worden gedaan door alleen op de minpunten te wijzen. Is het aan de resultaten nog niet af te lezen, er zit duidelijk een stijgende lijn in het spel. Elementen die het Groningse publiek graag ziet, zoals strijdlust, tempo, lef, variatie en individuele acties zijn steeds meer in het spel terug te vinden. Complimenten voor de spelers en staf. Deyovaisio Zeefuik is een duidelijke aanwinst. De huurling van Ajax is een strijder zoals het Groningse publiek die graag ziet. Mike te Wierik en Samir Memisevic hebben dat ook in zich, net als beide Tommen: Van de Looi en Van Weert. Sinds Juninho Bacuna in het druk zetten een meer vooruitgeschoven rol heeft gekregen, maakt hij ook onderdeel uit van het strijderslegioen. De overige spelers gaan er dan als vanzelf in mee. Ritsu Doan heeft naast creativiteit strijdlust ook van nature in zich, maar de tiener moet zoals gezegd nog aan inhoud winnen. Een kwestie van tijd, net zoals de eerstvolgende overwinning van FC Groningen. Wim Masker.