Martini Ziekenhuis viert accreditatie NIAZ met medewerkers en patiënten

GRONINGEN - Ton Tiebosch, lid Raad van Bestuur van het Martini Ziekenhuis, ontving vandaag het certificaat voor de Qmentum-accreditatie uit handen van Kees van Dun, directeur van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ).

‘Ons dagelijks werk is op niveau en meer dan! De zorg voldoet aan 98,3% van alle normen die het onderzoeksprogramma Qmentum hanteert, zegt Ton Tiebosch. ‘We hebben op vrijwel alle normen het niveau platina of het hoogste niveau diamant behaald, bovenop het basisniveau goud. Ik zie de accreditatie vooral als een bevestiging van onze kwaliteit van de zorg en dat is de verdienste van alle medewerkers van het Martini Ziekenhuis. Het is goed, om na de moeilijke en drukke periode van de afgelopen weken, nu met elkaar dit prachtige resultaat te vieren. Daarom trakteren we vandaag alle medewerkers en patiënten op een vers vruchtensap.’

Complimenten en verbetermogelijkheden

Kees van den Dun benoemde in zijn toespraak de grote betrokkenheid van het voltallig personeel van het Martini Ziekenhuis: ‘Het is hier op het gebied van veiligheid en verantwoorde zorg zeer goed geregeld, daarnaast is ook sprake van een mooie verbetercultuur. Dat laatste zit bij de medewerkers van het Martini Ziekenhuis in de haarvaten.’ NIAZ was getroffen door de breed gedragen Value Based Health Care-initiatieven. Ton Tiebosch: ‘Het is onmogelijk om een uitputtende lijst weer te geven van de complimenten die we kregen van NIAZ. Toch benoem ik graag voorbeelden als de samenwerking in de Martini Geboorte Groep, de aandacht voor kwetsbare ouderen op SEH en IC door samenwerking met Geriatrie, de ontslaggesprekken door apothekersassistenten vanwege medicatieveiligheid en het overleg op de IC waarin knelpunten en risico’s voor de patiënten aan de orde komen.’ Ook de mogelijkheden om te verbeteren pakt het Martini Ziekenhuis graag aan. De belangrijkste aanbeveling van NIAZ is het nog beter organiseren van de zorg rond het toedienen van zogenaamde High Risk Medicatie. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de opslag en het beheer van morfine en andere opiaten.

Audit januari

Het NIAZ toetst of ziekenhuizen en andere zorginstellingen het huis op orde hebben. Aan de hand van de bevindingen ontvangt de organisatie een accreditatie. Accreditatie is in Nederland de gebruikelijke manier om te laten zien dat een zorgorganisatie voldoet aan kwaliteitsnormen. Het NIAZ toetst met het internationale accreditatieprogramma Qmentum. Van 22 t/m 26 januari dit jaar liep het auditteam van het NIAZ door het Martini Ziekenhuis en verraste vele verpleegafdelingen en poli’s met een bezoek. De leden van het auditteam bevroegen zowel medewerkers als patiënten op controlemomenten in de zorg die ze leveren respectievelijk ontvangen. Het Martini Ziekenhuis is geaccrediteerd sinds 2005. Dit certificaat is geldig tot mei 2022.