Gratis Passieconcert Goede Vrijdag in Martinikerk

GRONINGEN - Onder leiding van Daniël Rouwkema wordt op 30 maart ‘The Crucifixion’ in de Martinikerk te Groningen uitgevoerd. Dit concert is gratis toegankelijk en wordt in Engeland traditioneel op Goede Vrijdag uitgevoerd.

Na het beieren van de torenklokken om 15.00 uur zullen de zangers van het John Stainer Chorus, een voor deze gelegenheid samengesteld projectkoor, in een sfeervolle Martinikerk “The Crucifixion” van de engelse componist John Stainer uitvoeren.

In een reeks van passie-concerten mag de uitvoering van dit werk in meerdere opzichten als een alternatief beschouwd worden en duurt ongeveer zeventig minuten. Engelse traditie op Goede Vrijdag in de groninger Martinikerk.

Het werk van Stainer dankt zijn grote populariteit aan de variatie en is niet een passie zoals we die kennen van Bach of Schütz maar veeleer een meditatie naar aanleiding van gedeelten uit de lijdensgeschiedenis. The Crucifixion bevat een aantal aantrekkelijke muzikale componenten zoals: een orkestrale rol voor het Schnitger orgel en afwisselende koordelen, solo’s voor tenor en bas, een zeldzaam duet voor mannenstemmen en ook het publiek komt aan zijn trekken als het bij de koralen wordt uitgenodigd om mee te zingen. Het koor bestaat uit enthousiaste geschoolde zangers uit de drie noordelijke provincies en staat onder leiding van de dirigent Daniël Rouwkema.

Met de solisten Jasper Dijkstra (tenor), Henk Timmerman (bas) en organist Sietze de Vries, staat dit alles garant voor passie en drama op Goede Vrijdag in de Martinikerk.