Wim Masker: FC krijgt Ajax op ‘prime time’

FC - Groningen speelt nog zes competitiewedstrijden, waarvan drie in het Noordlease Stadion. De thuisduels beginnen alle op prime time, op zondagmiddag om half drie. Ajax opent het reeksje.

GRONINGEN - Ajax is de populairste, maar tegelijkertijd ook minst populaire club van het land. Geen enkele club heeft zoveel volgers en supporters en ook geen enkele club wekt zoveel weerzin op. Als je wint heb je vrienden, maar Ajax heeft de onweerstaanbare neiging om succes te koppelen aan een uitdagende vorm van arrogantie. Een clubkostuum met een 1 op de stropdas was tot dusver de meest tot de verbeelding sprekende uitingsvorm van Amsterdamse superioriteitsgevoelens. Dat legt een vruchtbare voedingsbodem voor tijden van tegenspoed.

Vier op een rij

Ook dit seizoen putten veel supporters van kwakkelende clubs weer troost in de tegenvallende prestaties van het financieel superieure Ajax. Tenzij PSV alsnog sportief de hik krijgt, wordt Ajax alweer voor de vierde keer op een rij geen kampioen. Het aantal titels in deze eeuw blijft dan steken op zes, terwijl de financieel veel minder gefortuneerde Brabanders al op hun tiende kampioenschap afstevenen. Aftredend kampioen Feyenoord, voorbeeldclub AZ en niet-voorbeeldclub FC Twente schreven deze eeuw elk één titel achter hun naam.

Afscheidstoernee Ziyech

Dat Ajax geen kampioen wordt is volgens nogal wat voetbalkenners curieus, want volgens hen heeft de recordkampioen (33 titels) de beste spelers. Daarover valt te discussiëren, maar Ajax heeft zeker een aantal aansprekende, mooie voetballers onder contract. Zondag is het waarschijnlijk de laatste keer dat Hakim Ziyech in het Noordlease Stadion te bewonderen is. De immer chagrijnig ogende stylist gaat de eredivisie vrijwel zeker verlaten en dat is jammer voor de voetballiefhebber. Ajax heeft in de 18-jarige Justin Kluivert nog een speler met ongekende individuele kwaliteiten. Hopelijk blijft de dartele vleugelspeler nog ten minste een jaartje voor de club behouden.

Van Nieff en Larsen

Bij FC Groningen verdwijnen na dit seizoen in elk geval Yoëll van Nieff en Kasper Larsen. De Stadjer en de Deen krijgen geen nieuw contract. Bij FC Groningen onder 23 jaar hebben zeven spelers te horen gekregen dat hun toekomst elders ligt: vierde doelman Abdel Elouazzane (20) en de veldspelers Robbert de Vos (21), Kolbeinn Finnsson (18), Kasper Oldenburger (22), Joël Donald (21), David Browne (22) en Tim Waterink (21). Zij maken volgend seizoen geen kans op een plaatsje in de eerste selectie. Voor een aantal van hen is een vervolgstap op een hoger niveau gewenst. Nog weer een jaar derde divisie heeft gezien hun leeftijd of voorgeschiedenis geen zin. Hoe waardevol ze voor Jong FC Groningen ook nog zouden kunnen zijn. Wim Masker.