Fryske Passy in de Der Aa-kerk

GRONINGEN - Donderdagavond 29 maart 20.30 uur wordt de Fryske Passy, een theatrale passievoorstelling, uitgevoerd in de Der Aa-kerk in Groningen. De passievoorstelling is gecomponeerd door Hoite Pruiksma.

In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, waarin de Friese taal en cultuur nationale en internationale aandacht krijgt, organiseert stichting UP (Uitzonderlijke Producties) een Nederlandse tournee van zeven theatrale passievoorstellingen in concertvorm. Donderdagavond 29 maart vindt deze voorstelling plaats in de middeleeuwse Der Aa-kerk in Groningen.

Deze eigentijdse Fryske Passy, met contrastrijke muziek van verstilling tot dramatisch expressief, wordt uitgevoerd door kamerkoor Capella Frisiae, drie solisten en zeven instrumentalisten. Door toevoeging van regie en licht in dit passieconcert wordt de visuele verbeelding op een schilderachtige manier vergroot.

De bijna rauwe directheid en tevens zo klankrijke en melodische Friese taal sluit volgens de componist naadloos aan bij de mystieke en expressieve verteltrant van het Bijbelse passieverhaal volgens Johannes. De Leeuwarder Courant scheef : ‘De emotionele geladenheid van de Jehannes Passy, die Hoite Pruiksma heeft geschreven, is groots en op bepaalde plaatsen zelfs overweldigend.’

Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda en aan de kassa.