Basisscholen gaan los op innovatie bij techniekwedstrijd

GRONINGEN - Maar liefst 112 basisschoolleerlingen in de regio Noord Nederland (28 teams) staan in de regiofinale van het Techniek Toernooi.

Op donderdag 29 maart laten zij bij de Pedagogische Academie van de Hanzehogeschool Groningen zien welke innovatieve en creatieve oplossingen zij hebben bedacht voor de uitdagingen van dit jaar.

In teams van vier werken de kinderen aan een technische opdracht. De acht uitdagingen hebben dit jaar te maken met het begrip ‘water’. Zo bouwen de kleuters een waterbaan waarmee ze energie op kunnen wekken; kinderen uit groep 3 en 4 laten zelfgebouwde waterinsecten op het water staan en de bovenbouw bouwt een duikboot die na 3 minuten duiken boven water komt of maakt een waterrad en sleept een boot zo hoog mogelijk een helling op. De beste teams van de regiofinales gaan naar de grote landelijke finale.

Tijdens de grote finale op 7 juni in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem nemen zo’n 550 finalisten het tegen elkaar op. Een hooggeleerde jury in toga beoordeelt de prestaties van deze teams. Klokhuispresentator Bart Meijer presenteert het programma en verzorgt de prijsuitreiking.

Het Techniek Toernooi wordt dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd en is door de Nederlandse Natuurkundige Vereniging in het leven geroepen om wetenschap en techniek in het onderwijs in te bedden. Foto Hanzehogeschool