Lezing Kunst in Zicht: ‘Verhalen in vergulde lijsten’

GRONINGEN - Groninger kunsthistoricus Lyckle de Vries geeft 4 april in de Remonstrantse kerk in Groningen een Kunst in Zicht-lezing over Hollandse historieschilderkunst in de zeventiende eeuw.

Wie onze grote musea van oude kunst bezoekt, realiseert zich vaak niet dat daarin één soort kunstwerken is ondervertegenwoordigd: de historiestukken. De schilderijen waarin een verhaal uit de Bijbel, de mythologie of de Oude Geschiedenis wordt verteld.

In de Gouden Eeuw werd de historieschilder heel hoog aangeslagen, omdat hij een alleskunner was. Hij kon menselijke figuren in actie laten zien en door hun blikken en gebaren suggereren wat ze dachten, voelden en deden. Hij kon hun kostuums net zo goed schilderen als een gespecialiseerde portretschilder, de achtergrond even goed als een landschapsschilder en de attributen als een stillevenschilder. De historieschilder was een 'algemeen meester', een allrounder. De meerderheid van zijn vakgenoten was specialist, en dan niet alleen voor landschap, stilleven of iets dergelijks, maar bijvoorbeeld voor boslandschappen of riviergezichten; voor bloemstukken of visstillevens.

Deze lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Lyckle de Vries. De Vries publiceerde Verhalen in Vergulde Lijsten, een boek over Hollandse historieschilderkunst in de zeventiende eeuw. Historieschilders vertelden verhalen met verf en penseel, maar hoe deden zij dat? Lyckle de Vries laat zien op welke manieren de schilders hun verhalen voor het voetlicht hebben gebracht. De vraag die aan de orde komt, is dus eigenlijk: hoe lees je een vertellend schilderij? Wat heeft de schilder gedaan, hoe deed hij dat en waarom?

Van 19.30 tot 21.30 uur, entree euro 12,50. Aanmelden aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of 050-3188651. Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14 Groningen.