Een tafel met taferelen over heden en verleden

GRONINGEN - In Synagoge Groningen gaat 5 april het project De Uittocht van de van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Pete Silverstein van start. De Uittocht bestaat uit een kunstinstallatie in de synagoge en een reeks labs in het Groninger Museum.

De installatie in Synagoge Groningen bevat een met de hand beschilderd servies waarop de afbeeldingen van de Uittocht van de Joden uit Egypte in een nieuw jasje worden gestoken. Silverstein plaatst de taferelen en verhalen uit het Bijbelboek Exodus in de moderne samenleving.

Hoewel het verhaal van Pete Silverstein trouw blijft aan het verhaal uit het Oude Oestament, weerspiegelen de taferelen hedendaagse verbeeldingen zoals moderne plagen, kinderslavernij, prostitutie, atoombommen en onderdrukking. Niet toevallig is dan ook dat het project in Synagoge Groningen wordt uitgevoerd rond het Joodse feest Pesach: bij uitstek het feest dat herinnert aan en waarschuwt voor onrecht door vlucht en verdrijving. Pesach begint met seideravond waarop iedereen aan een feestelijk gedekte tafel zit, terwijl het dramatische verhaal van de Uittocht samen wordt gelezen.

De installatie is te zien vanaf 5 april tot en met 31 mei. In het Atelier van het Groninger Museum zullen de kunstenaars tijdens een aantal ‘meet the artist labs’ het maakproces van de borden demonstreren.

Data labs: 15 april, 6 mei, 21 mei, 13.00-15.00 uur.