Miserere toonzetting met chef-dirigent Peter Dijkstra

GRONINGEN - Chef-dirigent Peter Dijkstra stelde voor het Nederlands Kamerkoor het programma Miserere samen: een concert dat begint én eindigt met een toonzetting van Psalm 51.

Tegenover het meest bekende Miserere van Gregorio Allegri staat de psalmzetting van de Schotse componist James MacMillan. Naast beide Misereres klinkt een geheel Italiaans koorprogramma, met onder andere het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti en de weinig uitgevoerde Tre Canti Sacri van Giacinto Scelsi. Het programma klinkt van 13 tot en met 22 april negen keer door heel Nederland.

Mystieke schoonheid

''Het Miserere is gebaseerd op de tekst van psalm 51. Hierin toont de koning David berouw aan God omdat hij is vreemdgegaan. Die innige schuldbekentenis staat centraal in het Miserere'', aldus Dijkstra. Het Miserere van Allegri is een van de meest geliefde klassieke koorwerken en heeft een haast mythische geschiedenis. Het Vaticaan verbood het kopiëren van de compositie, waardoor het werk bijna anderhalve eeuw enkel in de Sixtijnse kapel klonk op Schortelwoensdag (de woensdag voor Pasen) en Goede Vrijdag. Totdat een veertienjarige jongen een dienst bijwoonde, verliefd werd op het werk en het vervolgens thuis in één keer foutloos noteerde: Wolfgang Amadeus Mozart. Na Allegri's Miserere volgen andere Italiaanse koorwerken: het tienstemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti, enkele delen uit Carlo Gesualdo's Responsoriae en Giacinto Scelsi's uitdagende Tre Canti Sacri. Het concert eindigt met MacMillans Miserere, waarin verstilde momenten contrasteren met expressieve uitbarstingen.

Een voorprogramma bij ieder concert

Als onderdeel van het educatietraject Zingen doe je samen! klinkt bij ieder concert uit de Miserere-tournee een voorprogramma van een lokaal amateurkoor. Zingen doe je samen! toert al meer dan vijf jaar succesvol langs amateurkoren door heel het land. De naam Zingen doe je samen! werd geboren tijdens het 75-jarig jubileum van het Nederlands Kamerkoor: met de befaamde ‘treinreis’ deed het koor 12 stations door het hele land aan, en zong daar samen met lokale amateurkoren. Sindsdien is Zingen doe je samen! uitgegroeid tot een succesvol educatietraject, waarbij amateurkoren coachings ontvangen door zangers van het Nederlands Kamerkoor, en vervolgens een voorprogramma kunnen verzorgen bij een concert bij hen in de buurt. Zondag 15 april, 20.15 uur in De Oosterpoort Groningen.