Unfixing Histories

GRONINGEN - Kun je vertrouwen op je eigen ogen?

Door de opkomst van nieuwe media verschuift onze focus steeds meer naar beeld. In tijden van overvloed aan informatie en nieuws is het belangrijk om te begrijpen hoe fotografisch beeld gemaakt, gelezen én gedeeld wordt. Van jongs af aan leren we op school begrijpend lezen, maar moeten we niet ook begrijpend leren kijken? En wat kunnen we leren van het geoefende oog van kunstenaars; specialisten in het werken met beeld?

Onder die zijn in diverse Groninger tentoonstellingsruimtes, werk van kunstenaars gepresenteerd die in hun werk nadenken over de verbeelding van geschiedenissen. Ze maken hierbij allemaal gebruik van fotografisch beeld. Het getoonde werk nodigt uit om na te denken over beeld en daarmee verkondigde waarheden of vertelde verhalen.

Tijdens het Noorderlicht Fotografencafé op 4 april gaat Andrea Stultiens, de initiatiefnemer van ‘Unfixing Histories’, in gesprek met de aanwezigen over getoonde werken en hoe die al dan niet tot nadenken stemmen bij de aanwezigen.

De tentoonstellingen vormen een gezamenlijk programma bij Academie Minerva, Galerie Block C, Sign, USVA en Noorderlicht Fotogalerie in de maanden maart t/m mei. Naast tentoonstellingen op alle locaties vinden er ook evenementen plaats, zoals een voorstelling in de theaterzaal van de USVA en een ontmoetting met de exposerende kunstenaars tijdens de opening in Noorderlicht. Het complete programma is te vinden op hanze.nl/unfixinghistories.

Deelnemende kunstruimtes zijn Galerie Block C, SIGN, USVA, Academie Minerva en Noorderlicht Fotogalerie. Unfixing Histories is een initiatief van kunstenaar, curator, docent en onderzoeker Andrea Stultiens vanuit Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen. Meer informatie: www.hanze.nl/unfixinghistories