Wim Masker: FC Groningen minder matig

FC - Groningen verloor zondag verdiend van AZ, maar dat voelde als onnodig. Zoals het altijd voelt wanneer de beslissende goal in extra tijd valt. Deze kwam echter voort uit een typerende fout.

GRONINGEN - Ernest Faber neemt vaak het woord meedogenloos in de mond en meestal niet ten onrechte. Een gebrek aan meedogenloosheid heeft zijn ploeg dit seizoen al veel punten gekost. Was FC Groningen in Alkmaar in aanvallend opzicht nog redelijk meedogenloos, verdedigend was daar geen sprake van. Vooral linksback Django Warmerdam liet het ditmaal afweten. Hij bood zijn tegenstander Alireza Jahanbkakhsh – ook wel Johan Baks genoemd – te weinig weerstand. Warmerdam liet zich enkele keren gemakkelijk passeren en had ook weinig oog voor de loopacties van de slimme en gedreven rechtsbuiten. Hij startte vaak net even te laat. Zoals ook bij de 1-0 van Jonas Svensson en de 2-0 van Guus Til. In beide gevallen zette hij niet vol of te laat aan. Bij de verliezende treffer liet hij zich in fysiek opzicht aftroeven door Jahanbakhsh. Dat mag een verdediger eigenlijk niet overkomen.

Patronen

De nederlaag van FC Groningen kwam niet als een verrassing. AZ heeft betere spelers en steekt ook als geheel beter in elkaar. Het samenspel tussen de aanvallend ingestelde backs en de vleugelspelers loopt gesmeerd en ook het diepgaan zonder bal is veel beter verzorgd. Het soepele aanvalsspel is gebouwd op vaste, elkaar afwisselende patronen en – uiteraard – individuele kwaliteit. Verdedigend is AZ daarentegen niet geweldig, de voornaamste reden waarom de ploeg in topduels telkens aan het kortste eind trekt. Ook FC Groningen legde af en toe de defensieve tekortkomingen van de Alkmaarders bloot. Eenmaal op de helft van de tegenstander zag het combinatiespel van de Trots van het Noorden er geregeld goed uit. Helaas ging het in de opbouw vaak al mis, met de aantekening dat de spitsen Mimoun Mahi en Tom van Weert soms te veel moeite hadden om de bal wat langer in hun bezit te houden. Samen met doelman Sergio Padt zorgden zij voor het meeste balverlies.

Stijgende lijn

Ondanks de nederlaag – de eerste na vier gelijke spelen en een overwinning – zit er duidelijk een stijgende lijn in het spel van FC Groningen. Het spel is minder matig dan voorheen. Belangrijk is dat de ploeg er steeds beter in slaagt om de kwaliteiten van Ritsu Doan te benutten. De jonge Japanner moet het niet van lange sprints hebben, maar is erg goed in de kleine ruimte. Hij ziet ook snel waar de ruimtes tussen de linies en achter de laatste linie van de tegenstander liggen. Om zelf in te bewegen of anderen in weg te sturen. In zijn passes en schoten is hij doorgaans erg nauwkeurig. Doans goal was prachtig, maar zijn knappe assist op Van Weert mocht er ook zijn. Dankzij zijn toenemende rendement beginnen steeds meer mensen in te zien dat FC Groningen weer eens een bijzondere speler heeft binnengehaald. Wim Masker.