UB met Boekbanden

GRONINGEN - In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Groninger kunstenaarskring De Ploeg werd opgericht. Van oudsher heeft de Universiteitsbibliotheek Groningen (UB) werk verzameld van De Ploeg, zich daarbij vooral concentrerend op drukwerk. Zo bezit zij een grote collectie boeken waarvoor Ploegkunstenaars het omslag ontwierpen. Verder is er veel losbladig grafisch werk aanwezig, manifesten, affiches en zelfs kalenders.

In een expositie tot en met 2 september zijn in de UB Binnenstad aan de Broerstraat tientallen werken van De Ploeg te zien. In de vitrine bij de afdeling Bijzondere Collecties (trappenhuis, derde verdieping) worden boekomslagen getoond, ontworpen door Johan Dijkstra en Jan Altink, en druksels van Werkman.

Daarnaast in de tafelvitrines vooral oorspronkelijk werk zoals tijdschriften door De Ploeg uitgegeven, statuten, expositie-aankondigingen en tentoonstellingscatalogi. In de koffiekamers op de eerste tot en met vierde verdieping van het gebouw zijn in een twintigtal vitrines kleinere deelcollecties te zien: boeken over jubilea en De Ploeg als geheel, boeken over afzonderlijke kunstenaars, en de relatie van De Ploeg met de Universiteit.

De tentoonstelling De Ploeg gedrukt: boekbanden en ander werk uit de UB Groningen, wordt geopend op donderdag 22 maart, 16.00 uur. Universiteitsbibliotheek Binnenstad, Broerstraat 4 Groningen.