Groningen scoort 2 medailles bij nationale vakwedstrijden voor het vmbo

GRONINGEN - - Provincieteam de Groninger Grizzlies won 1 gouden en 1 bronzen medaille tijdens de nationale finale van Skills Talents, de teamvakwedstrijden voor het vmbo. De ontknoping vond op donderdag 15 maart plaats tijdens Skills The Finals in de IJsselhallen in Zwolle. Hier streden 345 vmbo-leerlingen om Nederlands kampioen te worden in hun vakrichting. Er waren tien vakwedstrijden die aansluiten op het vmbo, zoals Bouwen, Wonen & Interieur, Economie & Ondernemen, Media, Vormgeving & ICT en Tuinontwerp & -aanleg.

De prijsuitreiking bestond uit twee categorieën: die van 'beste provincieteam' en die van 'beste school per wedstrijdrichting'. De gouden medaille ging naar provincieteam de Zuid-Holland Hawks. "Ik ben onvoorstelbaar trots", zegt Daisy Baarda, begeleidend docent van het winnende team. "Het was dit keer erg moeilijk, maar ze hebben hartstikke goed hun best gedaan. Veel vmbo'ers kunnen zich in de beroepspraktijk goed uiten en dat zag je vandaag bij de wedstrijden. Het geeft een enorme boost voor het zelfvertrouwen plus het is een goede voorbereiding op het examen."

Score per wedstrijdrichting Groninger Grizzlies:

Bouwen, Wonen & Interieur: bronzen medaille - Gomarus College, Groningen

Dienstverlening & Producten: vierde plaats - Gomarus College, Groningen

Economie & Ondernemen: tiende plaats - Gomarus College, Groningen

Groen – Bloemwerk: negende plaats - Dollard College, Winschoten

Groen – Tuinontwerp &-aanleg: negende plaats - Dollard College, Winschoten

Mobiliteit & Transport: vijfde plaats - Dollard College, Winschoten

Produceren, Installeren & Energie: gouden medaille - Gomarus College, Groningen

Zorg & Welzijn: zesde plaats - Ubbo Emmius Sportparklaan, Stadskanaal

Alle wedstrijddeelnemers werkten via hun opdrachten mee aan het overkoepelend thema: het duurzame huis. De vakteams hadden ieder een eigen taak. De bloemisten maakten met duurzame materialen bloemstukken, de horeca-crew zorgde voor de catering en de timmerlieden maakten houten decoratiebomen. De eindproducten zijn vervolgens geschonken aan het verzorgingscentrum de Kievitsbloem in Zwolle. "Mooi om hier veelbelovend talent uit het hele land te zien. Hier waren jongens en meiden in actie die indrukwekkend niveau lieten zien. Zij gaan een mooie toekomst tegemoet.", aldus Jos de Goey, directeur WorldSkills Netherlands.

Het nationaal kampioenschap wordt georganiseerd om de passie voor vakmanschap te stimuleren, het beroepsonderwijs te promoten én jongeren een bijzondere leerervaring te geven. Deze dertiende editie is samen georganiseerd met de nationale kampioenschappen voor mbo tijdens het driedaagse event Skills The Finals. De mbo'ers hebben op zaterdag 17 maart de prijsuitreiking. De realisatie van deze nationale kampioenschappen is in handen van WorldSkills Netherlands en gebeurt met ondersteuning van de ministeries van OCW en EZ, Fonds 21, provincie Overijssel en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven