NDT 2 toont rijke schakering van dans in 'Sum Thoughts'

GRONINGEN - Nederlands Dans Theater 2 toont 30 maart het programma ‘Sum Thoughts’ in de Stadsschouwburg Groningen.

'Sum Thoughts' is een rijke schakering van lyrische tot experimentele dans, door nieuw en gevestigd talent. De jonge dansers van NDT 2 worden in dit programma blootgesteld aan een veelvoud aan danstalen. Het programma bestaat uit een viertal choreografieën.

In Hans van Manen's 'Short Cut' volgen de dansers het stuwende ritme van de muziek op een poëtische compositie van Jacob ter Veldhuis, wat resulteert in een ballet waarbij de bewegingen als het ware naar de grond worden gezogen. Van Manens oeuvre telt meer dan 120 balletten, alle met zijn onmiskenbare signatuur.

Met 'Mutual Comfort' (2015) maakte choreograaf Edward Clug zijn debuut bij het gezelschap en zette zich daarmee op de Nederlandse danskaart. In zijn werk laat Clug de dansers ietwat nerveuze en korte bewegingen uitvoeren, wat uitmondt in gedetailleerde en scherp gedefinieerde choreografieën.

De Spaanse choreografe Marina Mascarell danste zelf jarenlang voor NDT 1 en NDT 2. Nu maakt ze haar allereerste creatie voor het gezelschap. Poëtisch en beeldend weet Marina Mascarell haar maatschappelijke betrokkenheid in dans te vertalen. Voor haar laatste werk 'Three Times Rebel' (2017) deed Mascarell diepgravend onderzoek naar de emancipatiegeschiedenis van vrouwen. Als choreograaf is ze sinds zes jaar actief bij Korzo producties.

De avond toont tevens een wereldpremière van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Sinds hun eerste creatie voor NDT 2 in 1989 maakten Sol León en Paul Lightfoot ruim vijftig choreografieën voor het gezelschap.

Om 20.15 uur, Stadsschouwburg Groningen. Foto Joris-Jan Bos