Erik Scherder besteedt speciale aandacht aan MiMiC op congres in Groningen

GRONINGEN - Patiënten die herstellen van een operatie ervaren minder pijn als ze hebben geluisterd naar live muziek, zo blijkt uit het MiMiC-onderzoek van het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen.

Professor Erik Scherder vindt dit onderzoek zo relevant dat hij er tijdens het symposium op donderdag 15 maart speciale aandacht aan besteedt in zijn presentatie ‘Muziek en Pijn’. Krista Pyykönen, violiste en als onderzoeker betrokken bij MiMiC (Meaningful Music in Health Care), laat tijdens zijn presentatie zes muzikale voorbeelden horen van wat muziek kan doen bij o.a. dementie, angst, stress en pijn. De presentatie is onderdeel van het symposium ‘PIJN! Van jong tot oud (en alles wat daar tussen zit)’ op donderdag 15 maart in het Noordlease Stadion in Groningen. Het is een mooie erkenning dat Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, de expertise van Hanzehogeschool Groningen inbrengt in zijn presentatie.

Onderzoek: invloed live muziek op pijn

Het onderzoek Meaningful Music in Health Care (MiMiC) is uitgevoerd op drie chirurgische verpleegafdelingen van het UMCG in samenwerking met Kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen, en toont aan dat patiënten die herstellen van een operatie minder pijn ervaren als ze hebben geluisterd naar live muziek. Ook drie uur na het luisteren is de pijn nog altijd minder.

Chronische pijn belicht vanuit diverse disciplines

Van alle volwassenen heeft naar schatting 1 op de 5 mensen last van chronische pijn. Het kan je leven behoorlijk ontwrichten; chronische pijn beïnvloedt je stemming, levensvreugde, werk- of studieprestaties en heeft ook z’n weerslag op relationeel gebied. Iemand met chronische pijn heeft dan ook niet alleen behoefte aan pijnstillende medicatie, maar zoekt manieren om ermee te leren leven. Tijdens het symposium ‘PIJN! Van jong tot oud (en alles wat daar tussen zit)’ wordt het onderwerp ‘pijn’ van verschillende kanten belicht door deskundigen van Isala Klinieken Zwolle, het Martini Ziekenhuis, het UMCG, de Vrije Universiteit Amsterdam en Transcare-pijn.