Unfixing Histories in de Groningse binnenstad

GRONINGEN - Kun je vertrouwen op je eigen ogen? Door de opkomst van nieuwe media verschuift onze focus steeds meer naar beeld. In tijden van overvloed aan informatie en nieuws is het belangrijk om te begrijpen hoe fotografisch beeld gemaakt, gelezen én gedeeld wordt.

Van jongs af aan leren we op school begrijpend lezen, maar moeten we niet ook begrijpend leren kijken? En wat kunnen we leren van het geoefende oog van kunstenaars; specialisten in het werken met beeld?

Onder de naam Unfixing Histories is in diverse Groningse tentoonstellingsruimtes werk van kunstenaars te zien die in hun werk nadenken over de verbeelding van geschiedenissen. Ze maken hierbij allemaal gebruik van fotografisch beeld. Het getoonde werk nodigt uit om na te denken over beeld en daarmee verkondigde waarheden of vertelde verhalen.

Iedere tentoonstelling toont werk van kunstenaars die bijdragen aan het bewustzijn van wat we zien en hoe we beeld interpreteren. De kunstwerken geven ruimte voor een kritische blik. Wie heeft bijvoorbeeld de macht om zijn eigen versie van gebeurtenissen te vertellen? Wat is de invloed van de fotograaf bij het vertellen van het verhaal? De tentoonstellingen stemmen tot nadenken over machtsrelaties, de rol van toeval en het omgaan met historische archieven.

De tentoonstellingen vormen een gezamenlijk programma bij Academie Minerva, Galerie Block C, Sign, USVA en Noorderlicht Fotogalerie in de maanden maart tot en met mei. Naast tentoonstellingen op alle locaties vinden er ook evenementen plaats, zoals een voorstelling in de theaterzaal van de USVA en een kunstenaarsgesprek bij Noorderlicht.

Unfixing Histories is een initiatief van kunstenaar, curator, docent en onderzoeker Andrea Stultiens vanuit Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen.

Meer informatie: www.hanze.nl/unfixinghistories.