Rai One laat iedereen swingen | Een portret

GRONINGEN - Ahmed Ramdani is bandleider en zanger van Rai One. De bijzondere muziekformatie speelde, in wisselende samenstelling, van Oerol tot Paradiso. “We maken rai-muziek, maar op onze eigen funky manier.”

Door Arjen J. Zijlstra “Eens kwam na een optreden een man naar me toe die zei: ‘Ik heb in 35 jaar huwelijk nog nooit met mijn vrouw gedanst, maar jij hebt ons vanavond aan het dansen gekregen!’ En dit soort reacties krijg ik vaker. Het is heel gek, maar ik krijg het publiek altijd aan het dansen. Als je bij een optreden van ons bent ga je vroeg of laat dansen, of op zijn minst klappen.” Als Ahmed Ramdani dan vanaf het podium ziet hoe het publiek zich overgeeft aan de ritmes van Rai One, vind je niet sneller een gelukkiger mens dan hij. “Het voelt heel mooi en ik kan er soms inderdaad kippenvel van krijgen. Ze verstaan niet de Arabische woorden, maar ze voelen wel de muziek. Vooraf geef ik altijd een beetje uitleg waar het nummer over gaat, zodat ze wel een idee ervan hebben.”

Iets nieuws

De naam Rai One verwijst naar de rai-muziek die de band maakt. “Dat is Noord Afrikaanse muziek. Oorspronkelijk komt het uit Algerije. Maar het is ook heel groot in Marokko, waar ik vandaan kom. Mijn grootouders speelden en luisterden die muziek al. Maar latere muzikanten hebben er een moderne draai aan gegeven.” Een voorbeeld is ‘Koning van de Rai’ Cheb Khaled, die miljoenen platen verkocht en in 1996 in Nederland een top-10 notering had met Aïcha. “Maar mijn muziek is toch weer anders. Zij spelen wel modern, maar het is toch nog wel traditioneler dan wij dat doen. Toen ik Rai One oprichtte in 1992 wilde ik echt iets nieuws doen. Wij maken rai-muziek, maar op onze eigen funky manier. Naast het traditionele hoor je ook invloeden van jazz, rock en blues. Alles zit erin. En het swingt altijd.”

Visje

“De teksten? Die gaan over van alles, maar meestal over natuur en liefde. Minder over politiek. Soms doe ik dat wel, want ik schrijf gewoon op wat erin mij speelt. Daarin voel ik mij vrij. Maar het is wel zo dat toen we een keer waren uitgenodigd om in Marokko te spelen, we een e-mail kregen van de festival-programmeur. Hij vroeg wat we met bepaalde teksten bedoelden.” “Ik had onder andere iets geschreven over het grote verschil tussen arm en rijk in Marokko. Dat een grote vis een klein visje opeet… Die teksten hebben we aan moeten passen, anders hadden we daar op geen enkel festival kunnen spelen. Dat is wel jammer. Dan heb je zoveel te vertellen, maar durf je het niet.” “Maar ik kijk met plezier terug op mijn leven in Marokko hoor. Ik heb een hele goede jeugd gehad daar. Mijn vader was directeur van een postkantoor en later van een conservatorium. Ik heb daar lekker geleefd. Ik zag het gewoon niet zitten daar voor altijd te blijven. Er was ook veel corruptie. Dus toen heb ik een grote stap gemaakt door naar Nederland te komen. En wat ik allemaal wilde bereiken is me gelukt. Ik ben een tevreden mens.”

Super

Als Ramdani praat over de optredens van Rai One in verschillende Europese landen en zalen in Nederland, glinsteren zijn ogen. Grootste hoogtepunten waren twee optredens in de grote zaal van Paradiso. Enkele keren waren ze ook op radio en televisie te horen. “Ik herinner me nog dat een tv-presentator zei: ‘Dit is de beste rai-band van Nederland!’ Dat was natuurlijk heel super om te horen.” De samenstelling van Rai One is door de jaren heen wel steeds veranderd. Degenen die er onafgebroken bij zijn is Ramdani zelf en twee broers die meezingen. “Wij zijn die enigen die geen brood verdienen in de muziek. De andere muzikanten zijn allemaal profs. Dus sommigen gaan dan wonen in het westen van het land, want daar is er vaak meer werk voor hun. Daarom wisselt het door de jaren wie meespelen.” “Het voordeel van profmuzikanten is dat ze op het podium snel begrijpen wat ik bedoel. Als ik bijvoorbeeld voel dat het publiek enthousiast is over een nummer dan kunnen we het veel langer maken. Een nummer van vier minuten kan dan wel tien minuten worden. Ik hoef de band dan alleen maar even aan te kijken.”

Dansen

“En het klopt dat muziek mensen kan verbinden. Dat zal altijd zo blijven. Wel zijn er sommige dingen veranderd in Nederland sinds ik hier kwam wonen. Vroeger had je makkelijker een praatje met iemand. En als je ’s avonds door een straat loopt, zie je veel meer dat mensen de gordijnen of vitrages dicht hebben. Tenminste, dat is wat ik merk. Maar één ding is in al die jaren onveranderd: Ik heb nog nooit meegemaakt dat het publiek niet gaat dansen.” Check de website voor komende optredens: raione.com.